Index Vakbarát Hírportál

Orosz tengeralattjárók árasztották el az Atlanti-óceánt

2016. február 3., szerda 13:37

Az közismert, hogy az ukrajnai konfliktus kitörése óta folyamatosan tesztelgeti az orosz légierő kisebb-nagyobb légtérsértésekkel a NATO-országok légvédelmét. Az azonban kevésbé közismert jelenség, hogy a tenger alatt is nyomulnak az oroszok. Clive Johnstone altengernagy, a NATO Haditengerészeti parancsnokságának (Maritime Command) vezetője a Jane's katonai szaklapnak azt mondta

az orosz tengeralattjárók aktivitása az Atlanti-óceán északi részén már a hidegháborús szintet is elérte.

Sőt, talán meg is haladja.  Johnstone a megnövekedett forgalmon kívül amiatt is aggódik, hogy egyre ütőképesebbnek tűnik az orosz flotta, a tengeralattjáróik fejlettsége terén is nagy ugrás tapasztalható.

Összességében sokkal nagyobb a játékterük, mint voltak akár csak évekkel korábban; meglátszik a fegyvernembe invesztált komoly pénzösszeg.

Az orosz tengeralattjáró erőt egyébként valóban modernizálják, de nem a legkomolyabb tengeri ragadozóknak számító atommeghajtású vadász-tengeralattjárók, hanem a ballisztikus rakérdahordozók és kisebb hatótávolságú dízel-elektromos egységek területén volt igazán nagy előrelépés. De talán majd ha 2020-ra tényleg sikerül befejezni a Jaszeny-osztály összes hajóját!

Johnstone tengernagy szerint a NATO nem igazán ismeri ki magát, mit a célja az oroszoknak a nagy észak-atlanti forgalommal, és "ez idegesít minket, idegesíti a tagállamokat".

(via Haditengerészeti Kerekasztal)

Rovatok