Index Vakbarát Hírportál

EP: Népirtás, amit az Iszlám Állam művel

2016. február 4., csütörtök 14:34 | aznap frissítve

Az EP strasbourgi plenáris ülése népirtás minősítette az Iszlám Állam közel-keleti etnikai és vallási kisebbségek ellen elkövetett rémtetteit, közölte az MTI. Az EP-képviselők nagy többsége által elfogadott határozat azonnali cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget az életveszélyben lévők védelme érdekében.

Az EP határozata szerint

a keresztények, jazidik, türkmének, síiták és más kisebbségek ellen elkövetett jogsértések háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek, népirtásnak számítanak.

A dokumentum olyan törvények elfogadására szólítja fel az Európai Unió tagországait, amelyek megakadályozzák, hogy állampolgáraik csatlakozzanak az IS-hez, és amelyek értelmében mihamarabb bíróság elé állítják azokat, akik ezt mégis megteszik.

Az EP-hez benyújtott előterjesztés szerint az Iszlám Állam eddig legalább ötezer jazidit ölt meg, kétezer jazidi nőt pedig elhurcolt rabszolgának. Számos kisebbséget elűzött lakóhelyéről vagy kényszerrel az iszlám hitre térítette őket és arra kényszerítette, hogy soraikban harcoljanak.

Rovatok