Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam leigazolta az al-Kaida egyik vezetőjét, nem volt jó ötlet

2016. február 4., csütörtök 11:14

Az Egyesült Államoknak két dróntámadásban sikerült végeznie 12 iszlamistával - írta csütörtökön a Reuters helyi forrásokra hivatkozva. Az áldozatok között van a helyi al-Kaida (angol mozaikszóval AQAP-nak szokás rövidíteni) egyik vezetője is. 

Az első dróntámadás a polgárháború által dúlt ország középső részén található Sabva tartományban történt, melyet már egy ideje az al-Kaida kormányoz. A sivatagos vidéken autózó iszlamistáknak esélyük nem volt a Hellfire rakéta ellen. 

A másik támadás Sabva délnyugati szomszédjában, a szintén az al-Kaida ellenőrzése alatt álló Abjan tartományban történt, hasonló körülmények között. A Predator drón itt is hat embert robbantott fel, és a helyi lakosok szerint az egyik áldozat Dzsalal Balidi volt, a helyi al-Kaida egyik harctéri parancsnoka. 

A Hasszán Abjan első osztályú csapat egykori kapusa a hírek szerint a közelmúltban igazolt át az al-Kaidából a jemeni káoszban épp megkapaszkodó Iszlám Államhoz, ezért aztán én személy szerint egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy pont az AQAP adta a tippet az amerikai célmegjelölőknek - Irakban is számtalanszor megesett, hogy az egyik helyi frakció befújta riválisát az amerikaiaknál.

Az Iszlám Állam egyébként az Iraki al-Kaida (AQI) vezényletével alakult iszlamista koalícióból nőtt ki, mely a megszálló amerikaiak és a Szaddam Huszein bukása után síitákból alakult al-Máliki-kormány ellen harcolt. A szervezet mindig kicsit lazábban vette a pakisztáni központnak való alárendeltséget, mint a többi al-Kaida-leányvállalat, de törésre csak 2013-ban került sor. Ekkor ugyanis a lendületbe került ISIS igényt formált a szíriai területekre, és felszólította az ott az ellenzéki koalícióba beilleszkedett an-Núszra Frontot a csatlakozásra. Al-Bagdadi számára az képezte a jogalapot, hogy az an-Núszra alapítóját, Abu Mohamen al-Dzsolánit (néha Goláninak is írják) ő maga küldte át a szír határon, hogy szervezzen egy dzsihádista milíciát.

Csakhogy al-Dzsoláni húzódozott a reintegrációtól, és az al-Kaida emírje, Ajman al-Zavahiri is ragaszkodott az iraki és a szíriai front különválasztásához, és álláspontját levélben ismertette a két helyi vezetővel. Csakhogy al-Bagdadi megtagadta az engedelmességet, és - mára legendássá vált titkos előkészítést követően - lerohanta Szíria keleti felét. Sok helyi dzsihádista is inkább átállt az ambiciózusabb célokat megfogalmazó Iszlám Állam oldalára, ennek ellenére az an-Núszra a mai napig is meghatározó játékosnak számít a szíriai polgárháborúban.

Egyébként ha azt gondolja, hogy egy Balidi-kaliberű parancsnok kilövése borzalmas csapást jelent egy terrorszervezetnek, akkor téved. Az Egyesült Államok egyébként évek óta szorgosan szedi ki drónjaival az AQAP vezetőit, de az iszlamista szervezetek belső dinamikája miatt ez alig fékezi meg a szélsőségesek terjeszkedését. A szervezet ügyesen vegyíti a radikalizmust a népfrontos taktikával, és igen jelentős területeket hasított ki magának az országból. 

Emellett Jemen van akkor terroristainkubátor, mint Szíria vagy Irak, az AQAP képezte ki például a Charlie Hebdo szerkesztőségét lemészárló terroristákat.

Rovatok