Index Vakbarát Hírportál

Máris felfüggesztették a béketárgyalást

2016. február 4., csütörtök 06:59

Több napos csúszással indult, de szinte azonnal fel is függesztették a szíriai béketárgyalásokat Genfben. Az ENSZ képviselője szerint nincs szó kudarcról, a megbeszélések február 25-én folytatódnak.

Staffan de Mistura optimista nyilatkozata ellenére kérdéses a folytatás, ahogyan az is, hogy lehet-e egyáltalán kezdetről beszélni, hiszen már az elején elmaradt egy találkozó a tervezett kettőből. A szíriai elnököt képviselő oldal szerint az ellenzék tehet a tárgyalások zátonyra futásáról, az ellenzék szerint viszont a Bassar Aszadot támogató oroszok szíriai beavatkozása teszi lehetetlenné az érdemi megbeszéléseket. Az orosz külügyminiszter szerdán kijelentette: Moszkva nem zárja le a légi erejének akcióit, amíg le nem győzi a terroristákat. Szergej Lavrov szavai tehát már nyitottá teszik a beavatkozás időtartamát, noha szeptember 30-án indult akció után még két-három hónapos beavatkozásról beszéltek.

Az ellenzéket képviselő Legfelső Tárgyalási Bizottság szerint nem biztos, hogy február 25-én visszatérnek Svájcba – írta a BBC. A csoport képviselői csütörtökön Londonba mennek a Szíriát megsegítő donorkonferenciára, amelyen hetven ország vezetője között jelen lesz a házigazda David Cameron kormányfő mellett Angela merkel német kancellár is. A tervek szerint kilencmilliárd dollárt gyűjtenének össze a szíriai menekültek oktatására és munkahelyteremtésre.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború eddig 250 ezer ember életét követelte, és legalább ötmillió szíriait kényszerített az ország elhagyására. A 22 milliós országon belül további hatmillió lehet, aki elmenekült lakhelyéről.

Rovatok