Index Vakbarát Hírportál

Akár 2,5 millióba is kerülhet egy szülés egy menekültnek

2016. február 4., csütörtök 21:29

Akár hatezer fontjába (közel kétmillió forintba) is kerülhet egy menekült nőnek, hogy világra hozhassa gyermekét az Egyesült Királyságban, írja a Guardian. Az összeg még tovább emelkedhet, ha kiderül, hogy valamilyen váratlan beavatkozást – például császármetszést – kell végrehajtani, ami akár további háromezer fontba is kerülhet azok számára, akik az EU határain kívülről érkeztek.

Azoknak a nőknek tehát, akik nem rendelkeznek érvényes iratokkal a szigetországban, komoly dilemmát jelent, hogy igénybe vegyék-e a szülészeti ellátást, és gyakran a saját életüket és a magzat életét is kockáztatva hoznak döntéseket. Mivel ezek a nők sokszor egyébként is nehéz körülmények közt élnek, sokuk inkább a költséghatékonyabb otthonszülést választaná.

A Guardian két Londonban élő nő helyzetét mutatta be. Egyikük, a 33 éves Ngozi, Nigériából érkezett az országba, ahol már három éve élt, amikor világra hozta második gyerekét. Négy hónappal a szülés után tudta meg, hogy több mint négyezer fontjába (több mint 1,6 millió forint) került az eljárás. Ngozi most Délkelet-Londonban él egy kétszobás lakásban, ahol az egyik szobában ő alszik egy ágyban mindkét gyermekével, a másik szobán pedig egy másik család osztozik.

Hasonló helyzetbe került a 36 éves Rose (valószínűleg álnév) is, aki az erőszakos, őt is gyakran bántalmazó férje elől menekült el Ugandából. 27 hetes terhes volt, amikor megérkezett az Egyesült Királyságba, de nem akart orvoshoz menni, mivel azt mondták neki, hogy ha nincs elég pénze, akkor nem fognak segíteni rajta. Mikor fájdalmai erősödni kezdtek, végül kórházba ment, ahol közölték vele, hogy fizetnie kell a szolgáltatásokért. Végül ő is kórházban szülte meg a gyermekét, de Ngozihoz hasonlóan most neki is fizetnie kell. Rose és kislánya jelenleg egy kelet-londoni, egyszobás lakásban él egy másik családdal.

A probléma egyaránt érinti az elutasított menedékkérőket, a regisztrálatlan bevándorlókat, azokat, akik elvesztetették menekültstátuszukat, illetve azokat is, akiknek a menedékjogi kérelmük épp feldolgozás alatt áll. A családvédők szerint az egészségügyben nem határőrként kellene viselkedni, mivel ezzel pont olyan nőket taszítanak lehetetlen helyzetbe, akik egyébként is rendkívül kiszolgáltatottak. Sokuk egyedülállóként, akár egy vagy több gyermeket nevelve érkezik az Egyesült Királyságba, miután vagy a saját férjük vagy emberkereskedők bántalmazták őket rendszeresen.

Ngozi egyébként tavaly ismét teherbe esett, ezúttal ikreket várt, de végül inkább az abortuszt választotta.

Nem mertem belevágni. Ezúttal talán nyolcezer fontba került volna. Annyira meg voltam rémülve.

Rovatok