Index Vakbarát Hírportál

Nagyon megy az adakozás Szíriáért

2016. február 4., csütörtök 13:23

Amilyen kudarccal végződött a genfi béketárgyalás Szíriáról, olyan eredményesen halad Londonban a kalapozás Szíria megsegítésére. A brit, német, norvég, kuvaiti kezdeményezésre szervezett donorkonferencián hetven ország vezetője vesz részt – és itt van a szíriai ellenzéket képviselő csoport is, amely ott hagyta a genfi béketárgyalásokat is, amelyek beígért, február 25-i folytatására nem is biztos, hogy visszamegy. A szíriai elnököt képviselő tárgyalóféllel való megbeszélések félbeszakadásában szerepet játszhatott, hogy az orosz légierő támogatását élvező Bassar Aszad erői előrenyomultak a részben az ellenzék által birtokolt Aleppóban és elvágták az összeköttetést a felkelők és Törökország között.

A harcban közvetlenül nem érintett a Nyugat által legfontosabbnak tartott ellenség: az Iszlám Államnak nincsenek ellenőrzött területei Aleppóban, csupán az egykor kétmilliós nagyváros közelében, keleti irányban vannak kezében lévő térségek.

Az ENSZ reményei szerint 8,3 milliárd eurót sikerül összegyűjteni. Erre minden esély megvan, miután Angela Merkel bejelentette, hogy Németország egymaga 2,3 milliárdot ad: 1,1 milliárdot idén, a többit 2018 végéig. A konferencia kezdete előtt Nagy-Britannia és Norvégia 2020-ig összesen 2,9 milliárdot ajánlott fel.

Segítenek, hogy ne kelljen segíteni

„Reményt adhatunk az embereknek, hogy ne érezzék, nincs más választásuk, mint életük kockáztatásával elindulni Európába” – idézte a Reuters David Cameront, aki ezzel egyértelművé tette, hogy a cél a menekültáradat megállítása. A konferencián jelen lévő szíriai Raed Szaleh a 2800 szíriai önkéntessel működő Fehér Sisakok képviseletében fel is hívta a figyelmet arra, hogy míg az országot bő négymillió menekült hagyta el, a 250 ezer ember életét követelő, öt éve tartó polgárháború miatt, addig a békeidőben még 23 milliós Szírián belül hatmillióan váltak otthontalanná, ezért fontos, hogy az adakozás rájuk is koncentráljon.

A norvég kormányfő is elismerte, hogy mielőbb segítséget kell nyújtani Szíriának és szomszédainak, különben „a helyzet egyre rosszabb lesz, ami kihat a teljes nemzetközi közösségre” – mondta Ema Solberg.

Rovatok