Index Vakbarát Hírportál

Tíz nap múlva áll a hotspot Leszboszon

2016. február 4., csütörtök 06:23

 Február 15-re elkészülnek a görögországi menedékkérő-regisztrációs központok (hotspotok) az Égei-tengeren fekvő szigeteken, hogy fogadhassák a menekülteket. A görög védelmi miniszter erről a Törökországon át érkező menekültáradat egyik fő állomását jelentő Leszboszban számolt be, ahol Panosz Kammenosz a kormány több magas rangú tagjával és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) görögországi képviselőjével együtt járt szerdán – írta az MTI.

Az Égei-tengeren fekvő szigeten az egyike lesz a hamarosan felállítandó öt hotspotnak.

Athén a múlt vasárnap jelezte, hogy Számosz, Leszbosz, Híosz, Kósz és Lérosz szigetén felgyorsítják a központok építkezési ütemét, és a kontinensen befejezik két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását. Az ígéret azután hangzott el, hogy felvetődött, Görögországot ki kellene zárni az országot a schengeni térségből. 

A tél, a szigorító intézkedések, és az EU-török megállapodás sem lassította érdemben a főként Szíriából és Afganisztánból érkező menekültek számát. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) becslése szerint január eleje óta a török partok felől összesen mintegy 62 ezer ember érkezett Görögországba. 272 ember lelte halálát a tengeren való átkelések során.

Rovatok