Index Vakbarát Hírportál

Óvszert vagy szexuális absztinenciát javasolnak a zikavírus miatt

2016. február 5., péntek 19:01

Brazíliában két vírusfertőzött nyálában és vizeletében is kimutatták a zikavírust a kutatók, ezt az ország vezető egészségügyi intézménye jelentette be pénteken.

Az Oswaldo Cruz Alapítvány egészségügyi intézményének kutatói genetikai tesztekkel azonosították a zikavírust, és úgy ítélték meg, élő vírusokat találtak, ám korai lenne kijelenteni, hogy nyálban és vizeletben is fertőzőképesek.

A hét elején Texasban diagnosztizáltak szexuális érintkezéssel átterjedt zikavírus-fertőzést, csütörtökön Brazíliában mutatták ki, hogy tavaly vérátömlesztéssel is fertőződtek meg emberek.

A Müncheni Egyetem kutatói a héten spermában és vizeletben mutatták ki a vírust több héttel a betegek gyógyulása után.

A kutatási eredménye miatt óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a zikavírussal erősen fertőzött vidékeken jártak. Az erről szóló ajánlást pénteken hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC).

A zikaláz jelenlegi járványa Brazília északkeleti régiójából indult, mára több mint harminc országba jutott el az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján.

A CDC arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a zika-fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt zikavírussal fertőzött területen,

fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől

- olvasható az MTI által idézett dokumentumban.

A zikavírust főként a dengueláz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza és terjeszti.

A kórokozót összefüggésbe hozták a kóros kisfejűség, vagyis a mikrokefália nevű születési rendellenesség terjedésével.

Az eddig regisztrált csaknem 5000 születési rendellenességből alaposabban megvizsgáltak bő ezret, közülük csak 404 esetben igazolódott be a mikrokefália gyanúja, és csupán 17-ben az, hogy valóban a zikavírus okozta - közölte a brazil egészségügyi minisztérium a héten.

Rovatok