Index Vakbarát Hírportál

Több ezren tüntettek Prágában az iszlám ellen

2016. február 6., szombat 21:39

Több ezer ember tüntetett Prágában szombat délután Csehország állítólagos iszlamizációja ellen. A csehországi rendezvénnyel egy időben Európa több országában is hasonló iszlámellenes rendezvényeket tartottak. A prágai esemény fő szónoka Martin Konvička, az Iszlámellenes Blokk vezére volt, aki ellen nemrég egy magánszemély feljelentést tett gyűlöletkeltés ellen. Ügyét a rendőrség vizsgálja, a cseh törvények értelmében Konvičkát akár három év szabadságvesztésre is ítélhetik.

Fiatal férfiak inváziója

"Amit most látunk, ez több százezer fiatal férfi inváziója, akikről semmit nem tudunk, és akik természetesen nem Szíriából jöttek" - mondta Konvička beszédében, aki szerint a menekültek között olyanok is vannak, akik a radikális iszlámot erősítik, "miközben mások elhiszik saját hazugságaikat az békés iszlámról, ezzel valódi szövetséget hoznak létre Európa népei között.

Fellépett a rendezvényen a szélsőjobboldali Ignaz Bearth, a svájci Közvetlen Demokráciáért Párt (DPS) alapítója, aki szerint hazájában a demokráciát és a véleménnyilvánítás szabadságát egyre inkább korlátozzák. Példaként a svájci népszavazást hozta fel, ahol 52 százalékban szavaztak a bűncselekményt elkövető idegenek deportálására, de Bearth szerint ezt a gyakorlatban nem alkalmazzák.

A cseh szélsőjobboldali Úsvit (Hajnal) párt képviselője a cseh állami határok ellenőrzésének visszaállítását követelte, szerinte az EU határainak ellenőrizetlensége felveti a lehetőséget, hogy Csehország kilépjen az Európai Unióból. A rendezvényt szolidaritásáról biztosította a németországi szélsőjobboldali Pegida mozgalom és egy észt képviselő is.

A demonstrációt a rendőrség nagy erőkkel biztosította. A rendezvény előtt és után több kisebb összecsapás történt, amelyre, ahogy a cseh rendőri közlemény fogalmazott, "eltérő nézetekkel rendelkező csoportok találkozását követően került sor". Kövekkel, üvegekkel dobálták meg egymást, de a készenléti egységeknek nem kellett beavatkozni. A Kisoldal téren egy férfi riasztópisztollyal a levegőbe lőtt, a rendőrség azonnal elfogta és őrizetbe vette.

Maszkos támadás Prágában

Szombat kora este maszkot viselő huligánok támadták meg Prágában a Klinika elnevezésű autonóm szociális központot, ami a Csehországba érkező menekülteket segíti. Az épület egy részét felgyújtották, egy aktivista megsérült. A helyszínre érkező tűzoltók a tüzet eloltották, a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a tettesek felkutatását.

Rovatok