Index Vakbarát Hírportál

Adócsalással vádolják az adócsalás elleni küzdelem miniszterét

2016. február 8., hétfő 21:38

Megkezdődött hétfőn Párizsban Jérome Cahuzac, az adócsalás elleni küzdelemért felelős volt francia költségvetési miniszter pere. A volt kormánytagot korábbi svájci és szingapúri bankszámlái miatt adócsalással és pénzmosással vádolják.

Ha a gyanú beigazolódik, Jérome Cahuzac hét év börtönbüntetéssel és 2 millió euró pénzbírsággal sújtható. A baloldal egykoron egyik legnépszerűbb politikusa - aki három évvel ezelőtti lemondása óta a nyilvánosságtól teljesen visszavonultan él - egyelőre valószínűleg megússza a bírósági eljárást. 

Miután az adóhatóság is indított ellene eljárást, a védelem szerint az igazságszolgáltatás nem vonhatja felelősségre ugyanazon ok miatt. Amennyiben az ügyvédek az alkotmánytanácshoz fordulnak a kérdés tisztázása érdekében, akkor az eredetileg február 18-ig tartó pert több hónappal elhalaszthatják, írta az MTI.

Svájci számla, szingapúri számla

A volt költségvetési miniszter 2013 márciusában mondott le, miután a Mediapart tényfeltáró internetes újság leleplezte, hogy éveken át titkos svájci bankszámlával rendelkezett, emlékeztetett a Le Monde. Az adócsalás ellen felelős miniszter négy hónapon át cáfolta, hogy valaha is külföldi bankszámlája lett volna, de az oknyomozó portál közzétett egy 2000-ben készült felvételt egy telefonbeszélgetésről, amelyben Cahuzac állítólag a titkos számláról beszél. Miután az ügyészség megállapította, hogy a hangfelvételen a miniszter hangja hallható, eljárást indított az ügyben, amely François Hollande államfő 2012-ben kezdődött mandátumának eddigi legjelentősebb politikai botránya volt.

A Mediapart szerint a miniszter 2001 elején, néhány nappal azelőtt zárta be az adóhatóságnál nem bejelentett számláját a genfi UBS banknál, hogy a nemzetgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke lett. A számláról a mintegy 600 ezer euró körüli összeget Cahuzac akkor Szingapúrba helyezte át a lap szerint.

Az adóhivatal elől elrejtett pénz Jérome Cahuzac orvosi tevékenységéből származott, a volt miniszter ugyanis eredetileg plasztikai sebész, és gyógyszergyárak tanácsadójaként is volt jövedelme.

Bőröndben hozták a pénzt

A vád szerint Birdie álnéven Svájcban nyilvántartott számláról Jerome Cahuzac két alkalommal bőröndben hozatott el tízezer eurónyi összeget készpénzben, amit azután Párizsban, az utcán vett át. Amikor a svájci banktitok kezdett megszűnni a francia hatóságok számára, az összeget egy Seychelles-szigeteki offshore cégen át Szingapúrba helyezte át. Később Korzikán és Londonban vásárolt belőle ingatlanokat. Jérome Cahuzac és volt felesége azóta ezeket eladta és rendezte minden adósságát a francia adóhivatalnál.

A botrányt követően jött létre az az új hatóság, amely az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrzi le a mintegy kilencezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatait, s kéri a dokumentumok korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve tesz feljelentést a feltételezett csalók ellen.

Már több visszaélést sikerült leleplezni, köztük egy államtitkár ügyét, aki késedelemmel fizette be az adóját és ezért kénytelen volt a kormányból távozni, 13 esetben pedig bírósági eljárás is indult pontatlan adóbevallás vagy hazugság miatt, köztük Serge Dassault jobboldali szenátor és a magyar származású Patrick Balkany, Nicolas Sarkozy volt államfő gyerekkori barátja ellen, valamint a Nemzeti Front volt és jelenlegi elnöke, Jean-Marie és Marine Le Pen ellen, amiért a gyanú szerint alábecsülték ingatlanjaik értékét.

Rovatok