Index Vakbarát Hírportál

Itt van az új jegesvödrös kihívás, berlini módra

2016. február 8., hétfő 14:07

A hétvégén pénteken és szombaton is több tucatnyi maszkos alak randalírozott Berlin Kreuzberg negyedében, ahol több értékes autót is felgyújtottak, és leverték a biztonsági kamerákat. A támadások - melyek a dzsentrifikáció és túlzott rendőri jelenlét elleni hétvégi békés tiltakozó megmozdulás vadhajtásai voltak - a Gleisdreieck park környékén történtek. A hétvégén azonban más negyedekből, Charlottenburgból és Gesundbrunnenből is jelentettek hasonló incidenseket.

A rendőrség eddig egyetlen randalírozót sem azonosított, de Frank Henkel, a német főváros közbiztonságért felelős szenátora szerint szélsőbaloldaliak voltak. A politikus megnyugtatta a polgárokat, hogy a belbiztonsági szervek már vizsgálódnak, és egyébként is:

Nem adjuk át az utcákat a szélsőbal csőcseléknek!

Henkel egyébként a Berlinben igen izmos anarchista-szélsőbalos közeggel. Novembernek ő minősítette "veszélyzónának" az illegális lakásfoglalók egyik utolsó fellegvárát Friedrichshain negyedben, majd 500 fős hatósági különítménnyel számolt fel egy squat-ot, ahonnan támadás ért egy parkolási cédulát számon kérő rendőrt. Ezt az intézkedést még az osztályharc iránt kevésbé fogékony politikustársai is "túlméretezettnek' tartották.

Az Indymedia független baloldali honlap az akciót visszavezette arra a január 21-i felhívásra, mely igen sajátos kihívást hirdetett meg: a luxus és kontroll utcai képviselőiben - azaz luxusautókban és térfigyelő kamerákban - kell összesen egymillió eurós kárt okozni. 

(local.de)

Rovatok