Index Vakbarát Hírportál

Egy alvilági leszámolás háttere: ölsz, vagy téged ölnek meg!

2016. február 9., kedd 16:29

Egy tanult drogbáró és egy Szerzetes gúnynevű gengszter konfliktusa állhat annak az alvilági leszámolásnak a hátterében, amit a múlt héten követtek el egy dublini bokszgálán, ahol Kovács Kokó István is jelen volt. Írországban gyakori, hogy bérgyilkosokat küldenek egymásra a gengszterek, de az Új IRA is keveredett már bele alvilági háborúba. És a szervezet most is képbe került.

"Nem akarunk megtorlást. Nem akarjuk, hogy bármelyik család olyan fájdalmat érezzen, amit mi érzünk. A fiunk elment, az ítélkezést hagyjuk meg Istennek" - mondta az egybegyűlt több száz gyászoló előtt Gary Hutch édesanyja fia temetésén, az írországi Dublinban.

A 34 éves dublini Gary Hutch-csal profi bérgyilkos végzett tavaly szeptemberben a dél-spanyolországi Costa del Solban. A maszkos fegyveres egy apartmanban kergette az ír férfit, aki próbált ugyan valahogy kimenekülni a házból, de a hátsó ajtót sehogy sem tudta kinyitni, esélye sem volt a túlélésre. Gyilkosa végül az úszómedencénél egy géppisztoly-sorozattal leterítette, és hogy biztosra menjen, több lövést eresztett az ekkor már agonizáló Hutch fejébe. Aztán beszállt a ház előtt várakozó, napokkal korábban ellopott BMW-be és elhajtott. A kocsit ugyan tíz perccel később megtalálták a rendőrök, de a bérgyilkosnak nyoma veszett. Mindössze annyit lehet tudni róla, hogy magas és erős testalkatú. 

Így emlékszik a múlt pénteki gyilkosságra Kovács Kokó István

"Drogkartelles leszámolás volt, ahogy hallottam. A bandaháború egyik epizódja. Egyáltalán nem hasonlítható az eset a párizsi merényletekhez, amikor válogatás nélkül lőttek ártatlan emberekre. (...) Háttal ültem a bejáratnak, ahol az egyenruhát viselő kalasnyikovos fegyveresek beléptek a terembe. Volt velük egy nőnek öltözött fegyveres is. A telefonomon olvasgattam, a lövéseket nem láttam, a hangjuk viszont olyan volt, mintha ostorral pattogtatnának. A bejárat öt méterre volt tőlem, de sokan voltak, így nem volt egyértelmű, mi történik, hogy egy kivégzést láthatnak az emberek. Jobb, hogy nem láttam semmit, mert különben nem tudok aludni semmit sem. Az egyik spanyol kollégám szemtanúja volt a leszámolásnak, őt természetesen jobban megviselték a történtek. A csapatom tagjai, bírók, pontozók sértetlenül megúszták, akkor nyugodtam meg valamelyest." - mesélte Kovács Kokó István az Indexnek. Részletek itt

Leszámolás egy bokszgálán

Az, ami Gary Hutchcsal történt, ha nem is mindennap, de gyakran megesik az ír gengszterekkel, legyenek azok éppen Spanyolországban vagy Írországban. Utóbbi helyen évente tucatnyi alvilági leszámolás történik. Akárcsak azon a múlt pénteki dublini bokszgálán, ahol a mérlegelés után rendőrnek öltözött fegyveresek végeztek ki AK47-es géppisztollyal egy huszonéves nyugat-dublini gengsztert, David Byrne-t. A gyilkosságot testközelből élte át az ott ellenőrként jelen lévő Kovács Kokó István is. 

De hogy jön ide a cikkünk elején említett Gary Hutch?

Úgy, hogy a bokszgálán végrehajtott leszámolás Gary Hutch halálával is összefüggésben állhat.

A spanyolországi apartmanban tavaly ősszel meggyilkolt Gary Hutch ismert dublini bűnöző volt, haláláról a BBC is hírt adott. Fegyveres rablás és drogkereskedelem miatt ült már börtönben. Ennél lényegesebb, hogy brit és ír lapok információi szerint korábban az egyik legnagyobb európai drogbárónak, Christy Kinahannek dolgozott.

Christy Kinahan az írországi szervezett bűnözés egyik legfontosabb figurája.

Kinahan is Dublinból származik, de már jó ideje több millió eurót érő dél-spanyolországi villájából irányítja birodalmát. Jó családban született, mégis bűnöző lett belőle. A hetvenes évek végén lakásokba tört be, autókat lopott, végül drogkereskedésre adta a fejét. Nem kis tételben utazott, 1986-ban egy akkor több mint százezer fontot érő heroinszállítmánnyal kapcsolták le, ami miatt hat év börtönt kapott.

A rácsok mögött csúcsbűnözővé képezte magát, az ír Herald című lap és más helyi sajtóorgánum is az ország legnagyobb hatalmú gengsztereként írt róla. Kinahan tudatosan készült arra, hogy a szabadulása után nemzetközi szintű drogkereskedővé váljon. A róla íródott számtalan cikk szerint a börtönben egyetemi diplomát szerzett, több európai nyelvet megtanult, olyannyira, hogy például spanyolul és hollandul folyékonyan beszél. A kilencvenes évek végén még egyszer visszakerült a börtönbe, majd 2001-ben, közvetlenül a szabadulása után Spanyolországba költözött. Ekkor már elég jól kiépítette a hálózatát, ami miatt ma már ő legnagyobb hatalmú és leggazdagabb drogbáró, aki a kokaint Írországba, illetve az Egyesült Királyságba szállítja. Jóllehet van írországi lakcíme, a szülőhazájában alig van, a legtöbb időt a spanyol villájában tölti.

Kinahannek két fia van, Daniel és Christopher, ők is azt csinálják, amit a kedves papa. Daniel aktívan részt vesz a bokszéletben: van egy saját klubja, különféle bokszeseményeket rendez és cimborája a profi bokszolóként ismert Matthew Macklin, akinek valójában semmi köze nincs a bűnözéshez. 

A nagypályás

Bár amolyan keresztapa státusza van, Kinahan nem tartozik egyik írországi bűnbandához sem, ehelyett nagykereskedőként több csoportnak szállítja nagy tételben a drogot Spanyolországból – így lényegében a bandák felett áll. A kábítószert a hatóságok gyanúja szerint Dél-Amerikából és Ázsiából szerzi be, és nem csak Írországba, de Nagy-Britanniába is jut az árujából. Remek kapcsolatai vannak dél-amerikai drogkartellekkel.

Kinahan vagyonát a hatóságok több száz millió euróra becsülik. Hiába él Spanyolországban, az írországi alvilág ütőerén rajta tartja a kezét, amolyan keresztapa. Amikor például öt évvel ezelőtt egy banda meggyilkolta az egyik leghírhedtebb dublini gengsztert, az akciót előtte jóváhagyatták vele. De szerepe volt abban az ezredfordulón kezdődő, és szinte a mai napig tartó írországi belviszályban is, amely szintén tizedelte a gengsztereket és gyilkosságokkal, robbantásokkal járt. 

A Lapát Művelet

Kinahan és emberei éppen az egyik ilyen leszámolásos gyilkosság miatt kerültek 2008-ban a hatóságok látókörébe, aminek az lett az eredménye, hogy több európai nyomozó szerv próbálta feltérképezni a drogbáró vagyonát és érdekeltségeit, köztük azokat az európai fedőcégeket, amelyeknek segítségével Kinahanék a nagy volumenű drogbizniszüket csinálták. Ez volt a Lapát fedőnevű nemzetközi művelet, ami 2010-ben – több országban zajló – rajtaütésekkel ért véget.

A rendőrök Kinahanhez köthető vagyonokat foglaltak le nemcsak Írországban és Spanyolországban, de Belgiumban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Dubaiban és Cipruson is. Úgy tűnt, hogy egy korszaknak vége lesz, de nem ez történt. Kinahan végül megúszta, nem tudtak vádat emelni ellene. Azért nem, mert bármennyire is sikerült feltérképezni a hálózatát, a nyomozók egyetlen közvetlen bizonyítékkal nem tudtak előállni, amely igazolná, hogy az ír férfinak és fiainak közük lenne drogkereskedelemhez vagy egyéb bűncselekményekhez. És bár ők megúszták, ugyanennek a rendőrségi akciónak a keretében Dublinban is tartottak házkutatásokat, de csak egy embert gyanúsítottak meg: Gary Hutchot.

Igen, azt a Gary Hutchot, akit öt évvel később, tavaly szeptemberben ölt meg egy spanyolországi apartman úszómedencéjénél az azóta is keresett bérgyilkos. Gary Hutchot már egy évvel korábban meg akarták ölni, de helyette egy bokszolót, Jamie Moore-t lőtte le a bérgyilkos. Moore a profi bokszoló Matthew Macklin edzőjeként tartózkodott Kinahan egyik spanyolországi házában, amikor megtámadták. A gyanú szerint a valódi célpont Gary Hutch lett volna, hiszen Moore nem volt bűnöző.

A hatóságok azt gyanítják, hogy Gary Hutchot Kinahanék akarták eltenni láb alól. Úgy tudni, Hutch komoly összeggel tartozott Kinahannak. És ha ez még nem lett volna elég, elterjedt róla, hogy miután a Lapát Művelet miatt letartóztatták, kiegyezett a zsarukkal, azaz rendőrségi besúgó lett, ezzel pedig magára haragította Kinahant. 

Márpedig ha valakinek, akkor Kinahannel nem túl jó móka összerúgni a port. Erről az a Gerard Kavanagh tudna sokat mesélni, akinek a fia, Jamie Kavanagh a múlt pénteki bokszgálán szállt volna ringbe. De Gerard Kavanagh már akkor sem tudna mesélni, ha akarna, mivel 2014-ben meggyilkolták. 

A 44 éves Gerard Kavanagh a Kinaha-banda egyik pénzbehajtója volt. A rendőrség gyanúja szerint azért ölték meg, mert összerúgta a port a nagyfőnökkel. Christy Kinahan ugyanis azzal bízta meg, hogy gyűjtse be Írországban azt az összesen egymillió fontra rúgó adósságot, amellyel alsó-és középszintű drogkereskedők tartoztak a kartellnek. Kavanagh a megbízást nem tudta teljesíteni. Végül egy spanyol bár teraszán fényes nappal lőtték agyon, méghozzá ugyanabban a városban, ahol Gary Hutchcsal is végeztek. A leszámolás is hasonló volt, mint Gary Hutch kivégzése, csak ezúttal két bérgyilkos végezte a piszkos munkát. Tavaly márciusban pedig Gerard Kavanagh 26 éves testvérét gyilkolták meg Írországban. A hatóságok gyanúja szerint mindhárom gyilkosság a Kinahan-klánhoz köthető.

De ezt nem csak a rendőrség gondolhatja így, hanem Gary Hutch nagybátyja, Gerry Hutch is.

És ez bizony nem túl jó hír Kinahannak. 

Gerry Hutch ugyanis legalább olyan fontos figurája a szervezett bűnözésnek, mint Kinahan.

Az 52 éves Gerry Hutch (neve nem keverendő össze meggyilkolt unokaöccsével, Gary Hutchcsal) az egyik legismertebb ír bűnöző. Az alvilágban Szerzetes a gúnyneve, amit még egy ír oknyomozó újságírónő, Veronica Guerin ragasztott rá. Az újságírónő nem csak neki, de más hírhedt gengszternek adott cikkeiben gúnynevet, aztán az alvilág sztorijait boncolgató írásaiért súlyos árat fizetett: húsz évvel ezelőtt agyonlőtték, minden bizonnyal az egyik akkor befolyásos ír maffiózó, John Gilligan megbízásából. Igaz, Gerry Hutch sem kedvelhette túlzottan, mert amikor Guerin korábban a Szerzetesről írt cikket, másnap egy gengszter egy pisztolyt szorított az újságírónő fejéhez. 

A Szerzetes

A Szerzetes, azaz Hutch a mai napig igazi nagymenőnek számít. A meggyilkolt újságírónő annak idején azért adta neki ezt a gúnynevet, mert a kilencvenes években már "tiszta életűnek" számított, legalábbis ezt a képet igyekezett kialakítani magáról. Vallásosnak mondja magát és a maffiózókra jellemző fényűző életmód helyett inkább puritán életet él, noha fegyveres rablásokból több tízmillió fontos vagyonra tett szert. Ahogy a Kinahan-klánhoz, hozzá is közel áll a boksz, 1998-ban saját klubot alapított. A hatóságok bár próbálták, de sehogyan sem tudták megfogni, és ebben is nagyon hasonlít a pályafutása Kinahanéhez. A Szerzetest 1995-ben például azzal gyanúsították meg, hogy benne volt egy 2,8 millió fontos rablásban, de nem tudták rábizonyítani a bűncselekményt.

Gerry Hutch és Christy Kinahan életében van egy másik közös pont. Mindketten túlélték azt az időszakot, ami 1996 után, az Veronica Guerin oknyomozó újságírónő megölését követően sújtotta az írországi alvilágot és annak prominens tagjait.

Az újságírónő meggyilkolása után ugyanis az állam bekeményített. Létrehozott egy olyan nyomozószervet, amely az ír dogkereskedők illegálisan szerzett vagyona után kutatott, nem is eredménytelenül. Ez vezetett oda, hogy az addig Írországban terpeszkedő gengsztereknek menekülniük kellett, volt, aki Hollandiába, más Spanyolország déli részére vagy egyenesen Marokkóba tette át a székhelyét. Ahogy tette ezt például Christy Kinahan is. Mások, így például az oknyomozó újságírónő húsz évvel ezelőtti meggyilkolására feltehetően parancsot adó John Giligan nem járt ilyen jól, drogkereskedés miatt hosszú évekig börtönben ült, az alvilági befolyását teljesen elvesztette, kikerült a körből és örülhet, hogy egykori cimborái még nem ölték meg, bár kísérletet azért tettek rá

Bosszú vagy piacszerzés? 

A múlt pénteki dublini vérengzés hátterében a rendőrség Gerry Hutch és Christy Kinahan közötti konfliktust sejti. A bokszgálán megölt gengszter, David Byrne ugyanis a Kinahan-klán egyik írországi katonája volt, rendszeresen ingázott Spanyolország és Írország között. És bár megúszta, de a helyszínen volt Christy Kinahan fia, Daniel Kinahan is, aki szintén részt akart venni az egy nappal későbbre szervezett, de aztán a gyilkosság miatt lefújt bokszgálán. 

Azaz David Byrne-t minden bizonnyal egy olyan ember ölette meg, akinek konfliktusa van Christy Kinahannel. Ez az ember pedig nem más, mint a feltehetően Kinahanék által megöletett Gary Hutch nagybátyja, Gerry Hutch, azaz a Szerzetes. Eszerint az alvilági leszámolás egyfajta bosszú volt, amiért Kinahanék meggyilkoltatták a Szerzetes unokaöccsét.

De azért a bosszúnál többről lehet szó. Bennfentesek szerint Gerry Hutch az elmúlt hat hónapban elzárkózott attól, hogy a Kinahan-klán képviselőivel egy asztalhoz üljön és kiegyezzenek, miközben egy skóciai eredetű, de spanyolországi bázisú drogkartellel szövetkezett, amely azt tervezi, hogy kiszorítja Christy Kinahant a piacról. Ráadásul lapértesülések szerint az elmúlt időszakban Gerry Hutchcsal is végezni akartak (feltehetően Kinahan emberei), csakhogy ez nem sikerült.

Azt is tudni vélik az ír alvilágot belülről ismerők, hogy korábban Kinahan emberei leültek Gary Hutchcsal tárgyalni és ezen a megbeszélésen a későbbi áldozat nagybátyja, Gerry Hutch is jelen volt. Ekkor úgy tűnt, Kinahanék és köztük rendeződik a vita, de nem így történt, hiszen Garyt tavaly ősszel meggyilkolták. A nagybátyja ezért sokak szerint okkal gondolhatja azt, hogy most már nincs miről beszélni, és vagy ő öl, vagy őt ölik meg. A rendőrök gyanúja szerint ez vezethetett végül a múlt pénteki leszámoláshoz, amiben Kinahan emberét ölték meg. 

És ha már nem csak személyes bosszúról van szó, akkor a tét óriási: Gerry Hutch és a vele szövetkező skóciai eredetű kartell vagy az eddig páholyban ülő Kinahan-klán feje, Christy Kinahan dominálja-e Írország (és Nagy-Britannia) kábítószerpiacát? Ez azért is érdekes kérdés, mert Gerry Hutch nyilvánosan tagadja, hogy bármilyen köze lenne a szervezett bűnözéshez. 

És akkor képbe jöttek a terroristák

Miközben a brit Guardian és több ír lap - rendőrségi forrásokra hivatkozva - a Hutch-Kinahan-konfliktust sejti a bokszgálán történt leszámolás hátterében, a BBC arról ír, hogy David Byrne-t az Új IRA nevű terrorszervezet emberei ölhették meg, mégpedig bosszúból. A BBC-nél jelentkezett egy férfi az Új IRA vezetőségének nevében és azt állította, hogy a szervezet emberei ölték meg Byrne-t és további hasonló akcióra készülnek bűnözői csoportok ellen.

Tény, hogy az Új IRA-nak is van indítéka. 2012-ben egyik tagjukat, a 32 éves Alan Ryant végezte ki egy fegyveres a nyílt utcán. Ryan még a kilencvenes évek végén került az ír rendőrség látókörébe, amikor a hatóságok egy illegális kiképzőtáborra bukkantak, a táborban Ryan is kiképzést kapott. Bűnösnek találták, ezért 2000-ben börtönbe került. Szabadulás után sem tért a jó útra, zsarolásokból, védelmi pénzek szedéséből kereste a pénzét. A rendőrök szerint Ryan drogkereskedőktől szedett védelmi pénzt, valószínűleg ezért ölhették meg 2012-ben. A BBC már a lelövésekor arról számolt be, hogy a rendőrök attól tartanak, az Új IRA megbosszulja Ryan halálát. Eszerint az Új IRA azt gondolja, Ryan halálához David Byrne-ek, azaz végső soron a Kinahan-klánnak volt köze. 

Mindenesetre különös, hogy ha valóban az Új IRA követte el a múlt pénteki gyilkosságot, akkor mégis miért vártak három évet a bosszúra. A Guardiannak nyilatkozó biztonsági források mindenesetre nem hisznek abban, hogy David Byrne-t valóban az Új IRA emberei ölhették meg, a lap szerint a rendőrség továbbra is úgy látja, hogy a Szerzetes és Kinahan konfliktusa áll a háttérben. Ezt a gyanút csak erősíti egy újabb gyilkosság, amit hétfőn, azaz három nappal a bokszgálán történt leszámolás után követtek el:

lelőttek egy Eddie Hutch nevű férfit. 

Az 50 éves Eddie Hutch pedig nem más, mint a Szerzetes, azaz Gery Hutch testvére. Alapok úgy tudják, hogy Eddie a Szerzetesnek a pénzmosásban segédkezett. Kilenc golyót eresztettek bele. 

A Guardian emlékeztet arra, hogy noha a múlt pénteki leszámolásnál használt fegyverek használatosak az Új IRA berkeiben is, az elmúlt években a bűnözői csoportok és a terroristák előszeretettel csereberélték a fegyvereiket. A rendőrség szerint simán elképzelhető, hogy a terrorista szál csak elterelés. Ez nem lenne példa nélküli. Amikor 1994-ben lelőtték a hírhedt gengsztert, Martin "Tábornok" Cahillt, akkor a gyilkosságot az Ideiglenes IRA nevű szervezet vállalta magára. Csak később derült ki, hogy az elkövetők valójában egy rivális terrorcsoport, az Ír Nemzeti Felszabadító Hadsereg emberei voltak és egy bűnözői csoport megrendelésére, pénzért ölték meg a Tábornokot. 

(A cikk során egyebek mellett az alábbi lapok, portálok írásait használtam fel: Irish Times, Independent, Guardian, BBC, Mirror, Sunday World, Wikipédia, Vice, Herald, Irish Mirror.) 

Rovatok