Index Vakbarát Hírportál

A NATO hajókat küld az embercsempészek ellen

2016. február 11., csütörtök 11:51 | aznap frissítve

A NATO kész arra, hogy egységeket küldjön az Égei-tengerre az embercsempészek megállítására, írja a BBC Ashton Carter amerikai védelmi minisztert idézve. Carter Brüsszelben nyilatkozott erről a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán, ahol mindenki támogatásáról biztosította a műveletet. A misszió egyik fő célja a menekültáradat nyomon követése és az embercsempész-hálózatok felszámolása.

Németország, Törökország és Görögország közösen kérte a NATO segítségét az embercsempészek megállításához az Égei-tengeren. Ashton Carter azt mondta: a művelet terveit közösen dolgozzák ki.

A német kormányzati forrásokra hivatkozó Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Görögországot sikerült meggyőzni arról, hogy a NATO egységei lépjenek fel az Égei-tengeren az embercsempészek ellen.

A NATO felderítőgépekkel segít az Iszlám Állam ellen

A NATO az Egyesült Államok kérésére AWACS-repülőgépekkel fogja segíteni a dzsihadisták elleni harcot, jelentette be Jens Stoltenberg Brüsszelben. A szövetségnek ez lesz az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban.

Jens Stoltenberg, a NATO  főtitkára hangsúlyozta:  a küldetés célja nem a menekülthajók visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.    A NATO hajói elsősorban a járőrözésben és a felderítésben vennének részt. Adataikat átadnák az Európai Unió menekültügyi hatóságainak, valamint a török és a görög parti őrségnek. Utóbbiak intézkednének az embercsempészek ellen, a menekülteket pedig visszaszállítanák Törökországba. Ha NATO-hajó egy vészhelyzetbe került csempészhajóval találkozik, a rajta lévőket ki kell mentenie, de őket is vissza kell vinniük Törökországba. 

A NATO-akcióban a Bundeswehr is részt vállal, jelentette be Ursula von der Leyen német védelmi miniszter. Németország segítséget ajánlott Törökországnak a tengeri felderítésben, a török partokról elinduló csempészhajók azonosításában.

A magyar kormány örül a NATO döntésének

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint Magyarország üdvözölte a NATO védelmi minisztereinek döntését, hogy az illegális migráció és embercsempészet visszaszorítása érdekében a szövetség tengeri műveletet indít a görög és török partok közelében. A kormány szerint migrációs válság kezelése mellett egyúttal a NATO-EU együttműködés területén is érdemi előrelépést jelent.

Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára azt mondta: a küldetéshez a  NATO  2. számú állandó haditengerészeti csoportját (SNMG2) fogják mozgósítani. Ez jelenleg is a Földközi-tengeren hajózik. A  NATO  európai erőinek főparancsnoki tisztét betöltő Philip Breedlove tábornok utasítására a három hajóból álló köteléket azonnali hatállyal az Égei-tengerre vezénylik, ahol meg fogja kezdeni a felderítő műveletet.

A kötelék zászlóshajója a Bonn nevű német ellátóhajó. Az évtizedes görög-török határvitákra tekintettel a küldetésben részt vevő görög hajók csak görög felségvizeken, török hajók pedig török felségvizeken hajóznának a megállapodás szerint.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet friss jelentése szerint csak idén több mint négyszáz ember halt meg a Földközi-tengeren, miközben megpróbált Európába jutni.

Recep Tayyip Erogan török elnök közben csütörtökön arra figyelmeztette az európai uniós vezetőket, hogy "eljöhet az idő, amikor Törökország megnyitja nyugati határait az Európába tartó menekültek előtt".

A politikus a televízióban közvetített beszédében elmondta, Donald Tuskot, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökét, valamint Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét figyelmeztette e lehetőségre.

Erdogan beszédében felszólította az ENSZ-t, tegyen erőfeszítéseket a szomszédos Szíriában zajló vérengzés - Erdogan szerint etnikai tisztogatás - megakadályozására. A politikus úgy vélte, a szíriai válság nem oldható meg biztonsági és repülési tilalmi övezetek kialakítása nélkül.

AI: A NATO bevetése az embercsempészek ellen rossz út

Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet élesen bírálta a NATO égei-tengeri bevetését az embercsempészek ellen, amit rossz útnak, az európai elzárkózási politika erősödésének mondott Selmin Caliskan, a szervezet németországi főtitkára Berlinben.

Szerinte ha a NATO valóban az embercsempészek ellen akar fellépni, akkor tagországainak biztonságos útvonalakat és az emberi jogoknak megfelelő befogadási feltételeket kell biztosítaniuk, mert csak így lehet megakadályozni a migránsok tengerre szállását.

„Ha már van egy NATO-művelet az Égei-tengeren, akkor annak az emberi életek megmentésére kell elsődlegesen irányulnia" – hangsúlyozta Caliskan. A tengeri mentés nemzetközi szabályai előírják, hogy a kimentett embereket a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell szállítani, a NATO-művelet célja viszont az, hogy a menekülteket visszaszállítsák Törökországba. „Ez viszont már kollektív kitoloncolás lehet, ami az emberi jogok európai egyezményébe ütközik" – mondta Selmin Caliskan.

Rovatok