Index Vakbarát Hírportál

Auschwitzi túlélő nézett szembe az egykori őrével a tárgyalóteremben

2016. február 11., csütörtök 16:56

Egy 94 éves volt náci SS-tiszt állt bíróság elé Németországban. Reinhold Hanninget azzal vádolják, hogy őr volt az auschwitzi koncentrációs táborban és részt vett 170 ezer ember meggyilkolásában - írja a BBC.

Az ügyészség szerint Hanning a táborba érkező lengyel zsidókat fogadta és kísérte el a gázkamrákig. Mindez akkor történt, amikor a németek elfoglalták Lengyelországot. Hanning elismerte, hogy valóban védte a tábort őrként, de tagadja, hogy részt vett volna a tömeggyilkosságokban. 

Ügyének a tárgyalása a németországi Detmoldban, hatalmas érdeklődés mellett zajlik, éppen ezért a helyi kereskedelmi kamara épületében tartják, hogy elférjenek az emberek. Feltehetőleg ez az utolsó ilyen per, bár Hanningen kívül még van három férfi és egy nő, aki hasonló bűncselekmény miatt a vádlottak padján áll majd a következő hónapokban. Hanning idős korára való tekintettel egy-egy tárgyalás legfeljebb két óra hosszan tart.

Hanning csak egyszer nézett fel a tárgyalás alatt, méghozzá akkor, amikor egy túlélő, a nála csak tíz hónappal idősebb Leon Schwartzbaum tett tanúvallomást. Schwartzbaum egyenesen Hanning szemébe nézett, majd ezt mondta:

Hanning úr. Nagyjából egyidősek vagyunk. Hamarosan mindketten szembenézünk a végső bíróval. El akarom mondani önnek az igazságot arról, amit ön és a bajtársai tettek. 

Rovatok