Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó pillanatban tépte le magáról a robbanómellényt

2016. február 11., csütörtök 21:11

Megrémült, nem akart embereket ölni, ezért inkább letépte magáról a testére erősített robbanószerkezetet egy fiatal nigériai lány, akit a Boko Haram iszlamista terrorszervezet fegyveresei arra kényszerítettek, hogy két másik társával öngyilkos merényletet kövessen el egy menekülttáborban – erről számoltak be csütörtökön a nigériai hatóságok.

A 14 év körüli lánynak abban a keddi támadásban kellett volna felrobbantania magát, amiben két másik társa besétált a Nigéria északkeleti részén fekvő Borno állam fővárosától 85 kilométerre fekvő menekülttáborba, és több száz, ételért sorban álló ember közvetlen közelében felrobbantotta magát. A merényletben ötvennyolc ember halt meg és hetvennyolcan megsebesültek. A táborban olyan emberek élnek, akiknek a Boko Haram miatt kellett elhagyniuk az otthonaikat.

A harmadik merénylő lány viszont megrémült a gondolattól, hogy embereket kell megölnie, és inkább letépte magáról a robbanómellényt és elmenekült, amint kiért a Boko Haram tagjainak látóteréből. A lányt végül a helyi önvédelmi erők járőrei találták meg, akiknek mindent elmesélt és elvezette őket az eldobott robbanómellényhez is. Később pedig a Boko Haram több tervezett terrorakciójáról is beszámolt a hatóságoknak.

A Boko Haram iszlamista felkelése hat éve indult Nigéria északkeleti részén, ami eddig 20 ezer ember életét követelte és 2,5 millió ember tett hajléktalanná. 2015 elején a terrorista szervezet jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, támadásait pedig kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat.

Rovatok