Index Vakbarát Hírportál

Eddig hárman halhattak meg a zikavírus miatt Brazíliában

2016. február 11., csütörtök 17:00

A zikafertőzés szövődményei miatt halhatott meg három ember tavaly Brazíliában - erről tájékoztatott a dél-amerikai ország egészségügyi minisztériuma csütörtökön.

A vírust egy tavaly áprilisban légzési nehézségek miatt elhunyt 20 éves nő szervezetében találtál meg most a kutatók. Korábban két másik elhunyt testében is felfedezték a vírust, akik az egészségügyi hatóságok gyanúja szerint a zikavírus szövődményei miatt haltak meg 2015 júniusában és októberében.

A szakemberek egyelőre nem sokat tudnak a vírusról, de eddig azt feltételezték, hogy nincsenek komoly tünetei. A zika általában lázat, kiütéseket, izomfájdalmat okozott, egyes esetekben pedig nem volt semmilyen jele a megbetegedésnek. Arra, hogy a kór halálos lenne, eddig kevés bizonyíték van.

Fennáll viszont a gyanú, hogy a kórokozó hozzájárulhat az úgynevezett Guillan-Barré szindróma kialakulásához, amely akár életveszélyes bénulást is okozhat.

A jelek emellett arra utalnak, hogy a zikavírus a magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, azonban egyelőre erre sincs megdönthetetlen, tudományos bizonyíték. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemőnél merült fel a kóros kisfejűség gyanúja, de többségükről végül kiderült, hogy nincs születési rendellenességük.

A brazil egészségügyi tárca azt is bejelentette, hogy az amerikai Texasi Egyetemmel együttműködve közös kutatásba kezdtek, hogy kifejlesszék a zikavírus elleni oltóanyagot, ami a tárca szerint nagyjából egy évbe telik majd.

Rovatok