Index Vakbarát Hírportál

Hat hét után véget ért az oregoni patthelyzet

2016. február 11., csütörtök 20:11 | aznap frissítve

Egy fegyveres épületfoglaló a többieknél egy kicsivel tovább kitartott az oregoni vadvédelmi központban, miután három társa megadta magát az FBI-nak, de aztán ő is előjött, írja a BBC. A bent maradt 27 éves David Fry eredetileg még azt mondta, hogy „szabad emberként fog meghalni." Szerinte a szövetségi kormány megsértette az alkotmányban foglalt jogait.

Egy nevadai republikánus képviselőnő, Michele Fiore közvetített a vitában, és segített elérni az épületben maradt négy fegyveres megadását. Ezzel véget ért a 41 napja tartó patthelyzet.

A magát az Alkotmányos Szabadság Polgárainak nevező csoport két farmertársuk bebörtönzése miatti tiltakozásul foglalta el Malheur Nemzeti Vadvédelmi Területet. Az FBI január végén letartóztatta az akciót irányító Bundy fivéreket, Ammon és Ryan Bundyt, valamint tíz épületfoglalót. A hat hete tartó épületfoglalásnak január végén halálos áldozata is volt, a hatóságok ugyanis lelőtték a csoport egyik tagját. Az egész ügy hátteréről bővebben itt olvashat>>>

Szerdán őrizetbe vették azt a nevadai farmert, akinek az azóta elfogott fiai megszervezték az épületfoglalást. A 74 éves Cliven Bundy éppen az elfoglalt szövetségi épülethez tartott, amikor elfogták. Összeesküvés és fegyverviselés vádjával állítják bíróság elé.

Bundyt 2014 óta a kormány túlkapásainak ellenzői szabadságharcosként ünnepelnek, mert milíciát szervezett, hogy fegyverrel védje meg földjét a szövetségiektől (akik épp azért követeltek pénzt Bundytól, mert szerintük meg az övék volt a föld).

Rovatok