Index Vakbarát Hírportál

Az orosz pátriákra már megérkezett, várja a pápát

2016. február 12., péntek 00:05

Kirill orosz pátriárka megérkezett Havannába, ahol történelminek minősített találkozót tart Ferenc pápával, a katolikus egyház fejével, majd körutat kezd Latin-Amerika két másik országában.

A pátriárkát a havannai repülőtéren Raúl Castro kubai elnök, valamint állami és egyházi méltóságok fogadták. Kirill a leszállópályán adott rövid nyilatkozatában kiemelte a sziget és Oroszország barátságának és együttműködésének hosszú múltját, és emlékeztetett rá, hogy negyedszer jár Kubában, bár csak most először az orosz egyház vezetőjeként. A pápával péntekre beütemezett találkozójáról nem beszélt.

Ferenc pápa pénteken érkezik rövid megállóra ugyanerre a repülőtérre, ahol az 1054-es egyházszakadás után először találkozik a két egyház feje. A megbeszélést kétórásra tervezik, és utána közös nyilatkozatot adnak ki.

Kirill Raúl Castro elnökkel is tart egy hivatalos találkozót. Vasárnap Havannában misét mond orosz ortodox hívőknek, akik mintegy 15 ezren élnek a szigeten. Programjában van „a szovjet internacionalista katona" emlékművének a megkoszorúzása is. További útján Paraguayt és Brazíliát keresi fel, írja az MTI.

Rovatok