Index Vakbarát Hírportál

Kannabiszklubok nyílnak Svájcban

2016. február 12., péntek 20:03

Négy svájci város: Zürich, Bázel, Bern és Genf úgy döntött, kísérleti projektbe kezdenek. Kannabiszklubokat fognak nyitni, ahol a drogproblémákkal küzdők füvezhetnek majd ellenőrzött körülmények között.

Bár több kantonban elnéző a rendőrség, Svájcban hivatalosan mindenhol illegális a marihuána birtoklása. Nem meglepő módon a fekete fűpiac viszont virágzik, így a hatóságok nemcsak bevételt nem látnak a marihuánakereskedelemből, de a termék minőségére se lehetnek hatással, és a tiltás miatt nehézkesebb a prevenció is.

A városok képviselői csütörtökön találkoztak Bernben, hogy megállapodjanak a program részleteiről. Egyelőre nem általános legalizációról lesz szó a klubokban sem, ezeket éppen azért nyitnák, hogy azok, akiknek súlyos drogproblémáik vannak, kontrollált környezetben fogyaszthassák a kannabiszt. A kísérlet a tervek szerint négy éven keresztül fog tartani, folyamatos tudományos felügyelet mellett.

A projektet még formálisan is jóvá kell hagynia az érintett kantonok kormányainak és a szövetségi egészségügyi hivatalnak. Ha ez is meglesz, akár kétezer ember is legálisan szívhat majd az alpesi levegő mellé marihuánát is. Ez persze még mindig csak töredéke annak a több mint 500 ezer svájcinak, aki mindenféle tiltás és büntetés ellenére füvezik.

Rovatok