Index Vakbarát Hírportál

Csaltak a vizsgán, mehetnek a sittre

2016. február 14., vasárnap 20:05

Puskázásért ritkán szoktak letölthető börtönbüntetést kiszabni, hacsak nem egy fegyveres ámokfutóról van szó, akit a rémtette után sikerül élve kézre keríteni. Ebben az esetben viszont a puskázás tényleg a vizsgán való csalást jelenti. Most két spanyol diák egyévnyi börtönbüntetéssel néz szembe, csak azért, mert az egyikük a társa helyett jelentkezett egy vizsgára.

A két almirai diákot az ügyészség közokirat-hamisítással vádolta, elvégre az egyikük másnak adta ki magát. Ehhez ugyanis személyi igazolványt kellett hamisítaniuk, és a helyettesítő diák a társa nevén adta be a dolgozatot.

A diákokat egyévnyi börtönbüntetésre ítélték, valamint napi 6 euró pénzbírságra, amit egy éven keresztül kell fizetniük.

Az egyik diák védőügyvédje fellebbezett a döntés ellen. Arra hivatkozott, hogy barbár döntés született, hiszen az ítélet egyáltalán nincs összhangban a tett súlyával. Az ügyvéd azzal érvelt, hogy egy dolgozatot nem érdemes hivatalos iratnak tekinteni, ezért a közokirat-hamisítás vádja nem is áll meg.

Nem ártottak senkinek, és bár a magatartásuk kifogásolható volt, a tettüknek nincs akkora társadalmi súlya, ami indokolná a börtönbüntetést.

– mondta a védőügyvéd, José Carlos Segura. Szerinte a közigazgatási bírság megfelelőbb büntetés lenne, de a börtönbüntetés a szabadságuktól fosztaná meg őket, és bekerülnének a bűnügyi nyilvántartóba is.

Rovatok