Index Vakbarát Hírportál

Egy luxusranchon holtan találták a melegházasságot ellenző amerikai főbírót

2016. február 14., vasárnap 00:27 | aznap frissítve

Egy nyugat-texasi luxusranchon holtan találták Antonin Scaliát, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik legkonzervatívabb bíróját. 

A 79 éves főbíró pénteken érkezett a Marfa közelében fekvő ranchra, ahol egy negyven fős társaság tartott privát partit. Scalia szombaton nem jelent meg a reggelinél. Amikor felmentek a szobájába, holtan találták.

Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi illetékes a My San Antonio-nak azt mondta: semmi sem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna. Az idős férfi természetes halált halt. 

A konzervatív nézeteiről ismert Antonin Scaliát 1986-ban Ronald Reagan elnök jelölte a legfelsőbb bíróság tagjai közé. A katolikus Scaliát az amerikai alkotmány szó szerinti értelmezéséhez ragaszkodó, kérlehetetlen védelmezőjének tartották. A halálbüntetést és a fegyverviselést alapvető alkotmányos jognak tartotta, míg a terhességmegszakítást és a melegházasságot élesen ellenezte.

Amikor tavaly júniusban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága  az egész országban törvényessé nyilvánította a melegházasságot , ő a döntéshez csatolt ellenvéleményében azt fejtette ki, hogy a melegházasság legalizálása az amerikai demokráciát fenyegeti.   Tavaly decemberben a feketék pozitív diszkriminációja ellen foglalt állást az egyetemeken. 

Scalia 2012-ben a demokrata Barack Obama elnök legfontosabb belpolitikai eredményének tartott egészségügyi reform ellen szavazott, de a törvénycsomagot a testület többsége  nem találta alkotmányellenesnek.  

Rovatok