Index Vakbarát Hírportál

Csecsemőket megtámadó baktérium keltett riadalmat Romániában

2016. február 15., hétfő 12:25

Két csecsemő halt meg, miután február eleje óta már 16, többnyire Arges megyei, két év alatti gyermeknél jelentkeztek a kólibaktériumos fertőzésre utaló tünetek, írja az MTI.

A gyerekek közül tízet a fővárosi Marie Curie gyermekkórházban ápolnak, hatot az intenzív osztályon. Három csecsemő dialízisre szorul. Egy 11 hónapos kislány február 4-én halt meg, miután veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma alakult ki nála.

Hasonló szövődmények miatt hétfő hajnalban egy másik, lélegeztető gépre tett egyéves kislány is meghalt.

Bár a megbetegedések viszonylag szűk területről, egy kivétellel egyetlen megyéből származnak, a román egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, mi okozta a fertőzést.

Az egészségügyi államtitkár szerint nem lehet fertőzési gócról beszélni, mert a megbetegedések különböző településeken, különböző szociális környezetben élő családoknál jelentkeztek.

A közegészségügyi hatóság az Arges megyei ivóvízhálózatokat ellenőrzi, múlt héten pedig az egyik áruházlánc által forgalmazott narancs vizsgálták laboratóriumban. Több szülő ugyanis arról számolt be, hogy a korábban onnan vásárolt gyümölcsből készült levet adott gyermekének.

Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy járvány alakulna ki: az utóbbi héten már nem regisztráltak újabb fertőzést. A meghalt csecsemők ügyében a román ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.  

Rovatok