Index Vakbarát Hírportál

Mustárgázt vetett be Irakban az Iszlám Állam

2016. február 15., hétfő 17:35

Az Iszlám Állam tavaly mustárgázt vetett be kurd erők ellen; Szaddám Husszein 2003-as megbuktatása óta nem volt példa arra, hogy Irakban bárki vegyi fegyvert alkalmazzon - a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) egy illetékesére hivatkozva az MTI.

A forrás megerősítette, hogy laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a kén-mustár vegyületet, miután 2015 augusztusában nagyjából 35 kurd fegyveresen jelentkeztek a tünetek harci bevetés után.

A szervezet nem nevezi meg, hogy ki használta a mérgesgázt. Ugyanakkor a névtelenül nyilatkozó illetékes elmondta: az eredmények azt igazolják, hogy a vegyifegyvert az Iszlám Állam vetette be, mert a kurd fegyvereseket a dzsihadistákkal folytatott küzdelem során mérgezték meg.

John Brennan, a CIA igazgatója a CBS 60 perc című műsorában azt mondta: az IS-nek vegyi fegyverei is vannak, melyeket akár el is tud juttatni nyugatra. Brennan szerint az Egyesült Államok számára a legnagyobb fenyegetést ma nem az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jelenti, hanem az Iszlám Állam.

Rovatok