Index Vakbarát Hírportál

Nem lesznek magyar helységnévtáblák Kolozsváron

2016. február 15., hétfő 11:19

Elutasította a kolozsvári törvényszék hétfőn a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezése érdekében beterjesztett keresetet, írja a Krónika. Hétfőn kihirdetett jogerős ítéletében a törvényszék elismerte, hogy a felperes Minority Rights Egyesületnek jogában áll pereskedni a témában, a keresetet azonban elutasította.

A kolozsvári önkormányzat ellen korábban a Hollandiában bejegyzett European Committee Human Rights Hungarians Central Europe (Európai Bizottság Magyar Emberi Jogok Közép-Európa) elnevezésű alapítvány nyert pert a helységnévtáblák ügyében. A bíróság 2014-ben arra kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy helyezzen ki magyar nyelvű helységnévtáblákat is Kolozsvár bejárataihoz.

Az önkormányzat fellebbezett az ügyben. A táblabíróság 2015 februárjában azzal utasította el a keresetét, hogy a Hollandiában bejegyzett alapítvány nem jogosult a kolozsvári magyarok nevében pereskedni.

Tavaly novemberben a Kolozs megyei törvényszék perújrafelvételt rendelt el az ügyben. Akkor a Minority Rights Egyesület 2500 polgár támogató aláírásával kérvényezte a polgármesteri hivatalnál a többnyelvű helységnévtáblák elhelyezését. Miután ezt elutasították, közülük 403-an nyújtottak be keresetet a törvényszéken. Most ebben a perben született jogerős ítélet.

A román közigazgatási törvény szerint ott kell kétnyelvű helységnévtáblát elhelyezni, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább ötödét, de húsz százalékos kisebbségarány alatt sem tiltja az anyanyelvű feliratozást.

  A 2011-es népszámlálás szerint a kolozsvári a második legnagyobb magyar közösség Erdélyben a marosvásárhelyi után. A csaknem 50 ezer kolozsvári magyar azonban a város 310 ezres összlakossághoz viszonyítva csak 16 százalékot tesz ki.  

Rovatok