Index Vakbarát Hírportál

Wellnesshotelként működött a mexikói börtön

2016. február 15., hétfő 09:15

Plazmatévé és franiciaágy járt a kartellvezetők cellájához, ahol még nőket is fogadhattak. Minibár és légkondicionáló is jutott a szervezett bűnözői köröknek, miközben a legtöbb fegyencnek a tiszta vízért és az ehető ételért is fizetnie kell. A hatalomvágy miatt bukott meg a mexikói börtönváros.

Luxuscellákat találtak a mexikói hatóságok miután kivizsgálták a Monterrey beli Topo Chico fegyházat, ahol a múlt hétvégén tört ki verekedés a fegyencek között. Nuevo Leon állam szövetségi börtönében a tehetősebb fegyenceknek óriási franciaágyuk, lapostévéjük és akváriumuk is volt. A rácsok mögötti fényűzés és a lázadás miatt őrizetbe vették a fegyház vezetőjét és főfelügyelőjét: azzal gyanúsítják őket, hogy nem tartották be a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szigorú előírásokat és a biztonsági intézkedéseket, írja az AFP.

Vasárnap 49 fogvatartottat halt meg a börtönben kitört verekedésben, miután a Zetas drogkartell két vezetője, az El Credó néven ismert Ivan Hernandez Cantu és Juan Pedro Zaldivar Farias összekülönbözött azon, hogy ki irányítsa a börtönt. A fegyencek többségét megkéselték vagy botokkal verték agyon, de az egyik fegyőr több embert lelőtt az összecsapások alatt. A mexikói hatóságok őt is őrizetbe vették és gyilkossággal gyanúsítják.

„A tömegverekedés alatt egy nő volt El Credóval” – közölte Roberto Flores, az esetet vizsgáló mexikói ügyészségi nyomozó. Flores azt is elmondta, hogy a vasárnapi börtönbalhé után a rendőrség átvette a fegyház vezetését és véget vetett a kartellvezetők önigazgatásának. Nincs már több minibárral, légkondicionálóval és plazmatévével felszerelt cella. A hatóságok kiürítették mindet és lefoglalták az ott talált luxus cikkeket.

A monterrey-i börtön eleve nem átlagos fegyház: területén kisboltokat és még egy bárt is üzemeltettek a foglyok. A családtagok viszont arról számoltak be, hogy magas díjakat kellett fizetniük, hogy a bent lévő családtagjaik tiszta vízhez és élelmiszerekhez jussanak.

A nyomozás során kiderült, hogy a fegyenceknek saját vallásuk is volt a rácsok mögött. A Santa Muertének nevezett „Kaszás Halált” imádták. A szektához hasonló félig illegális vallásnak több millió híve van Mexikóban, a bűnözők és a drogkartellek körében szinte kötelező a halál imádata.

A Topo Chicóban körülbelül 3800 rab van, vagyis egy kisebb bűnöző városként működik. A rendőrségi jelentések szerint 35 százalékkal több ember van benne, mint ahányan papíron elférnek. Főként a drogkartellek embereit tartják fogva, de a piti bűnözőknek is jut hely. Mostanáig kifejezetten népszerű volt luxus szolgáltatásai miatt, de az ügyészség azt közölte, hogy véget érnek ezek az idők.

Rovatok