Index Vakbarát Hírportál

A magyar határra is építenek beléptető pontokat az osztrákok

2016. február 16., kedd 16:22

A menekültek áradata miatt további tizenkét beléptető pont kiépítését jelentette be az osztrák belügyminiszter kedden a stájerországi Spielfeldnél, köztük a magyar határon is. A német kancellár szerint választani kell az EU-török megállapodás és Orbánék terve között.

Az osztrák-magyar határra is tervez beléptető pontokat az osztrák kormány

A menekültek áradata miatt további tizenkét beléptető pont kiépítését jelentette be az osztrák belügyminiszter kedden a stájerországi Spielfeldnél. A burgenlandi Nickelsdorfnál és Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) is rendezett formában léptetik majd be a menekülteket. A stájerországi határirányítási rendszerhez hasonló átkelő épül majd Karintiában, Tirolban, Stájerországban és Burgenlandban tartományban is. A miniszter szerint minderre azért van szükség, mert a szigorúbb szabályozások miatt a migránsok útvonala hamarosan megváltozhat, a stájerországi határszakaszról a tiroli, karintiai valamint a burgenlandi átkelőkhöz tevődhet át. Johanna Mikl-Leitner tájékoztatása szerint szerdán, Szlovéniával folytatott egyeztetéseket követően döntenek majd arról, hogy naponta legfeljebb hány embert engednek be az országba, írja az MTI.

Merkel: Csütörtökön választani kell az EU-török megállapodás és a görög határ lezárása közt

A csütörtökön kezdődő uniós csúcson választani kell az uniós-török akcióterv és Görögország északi határának lezárása között - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. Hangsúlyozta, hogy teljes erővel az akcióterv folytatásáért harcol majd a brüsszeli tanácskozáson, írja az MTI.

Angela Merkel a német-izraeli kormánykonzultáció után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: az uniós csúcson meg kell vizsgálni, hogy érdemes-e haladni tovább az Európai Unió és Törökország közös akcióterve által kijelölt úton a menekülést kiváltó okok kezelése és az illegális migráció visszaszorítása felé, vagy "máris fel kell adni" ezeket a törekvéseket, és le kell zárni a görög-macedón, illetve a görög-bolgár határt, vállalva a Görögországot és az EU egészét, így a schengeni övezetet is terhelő következményeket.

Menekültek befogadásáról fog tárgyalni Brüsszelben tizenegy uniós vezető és Törökország

Tizenegy uniós vezető ül asztalhoz csütörtökön Brüsszelben Ahmet Davutoglu török kormányfővel, hogy további menekültek önkéntes befogadásáról egyeztessenek Törökországból. A tárgyalások házigazdája Werner Faymann osztrák és Angela Merkel német kancellár lesz. Részt vesz a találkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. A tárgyalás központi témája a Törökországban élő szíriai menekültek letelepítése – közölte Mina Andreeva, az Európai Bizottság egyik szóvivője. „A kezdeményezés célja egy önkéntes, humanitárius befogadási rendszer megvalósítása, amelynek révén a menekültek jogszerűen juthatnának el Európába, és részt vállalnánk a stratégiai partnerünkre, Törökországra nehezedő felelősségből a menekültválság kezelésében” – mondta Adreeva.

Takács Szabolcs: a migráció lelassítása és leállítása a cél

A csütörtök-pénteki uniós csúcson elfogadandó, migrációval foglalkozó szövegben minden megoldási stratégia végcéljaként azt kell rögzíteni, hogy minden intézkedés elsődleges célja a migrációs folyamat lelassítása és leállítása – mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára. Az államtitkár arra is kitért, hogy a visegrádi négyek hétfőn Prágában elfogadott nyilatkozata a gazdaságilag és társadalmilag is nagyon fontos schengeni vívmányok megőrzését szolgálja, sajátos közép-európai szempontok szerint.

A dán rendőrség elkobozta a menekült gyerekek mobiltelefonját

Elkobozta a dán rendőrség 55 kísérő nélküli kiskorú menedékkérő mobiltelefonját az elmúlt hónapokban egy keddi újságcikk szerint. A hatóságok akkor folyamodnak ehhez a megoldáshoz, ha másként nem állapítható meg a menedékkérő személyazonossága. A Politiken című dániai lap információi szerint sok gyereknek egy hónapot kellett várnia arra, hogy visszakapja telefonját. Richard la Cour, a rendőrség külföldiekkel foglalkozó részlegének vezetője a dán tévében megígérte, hogy a jövőben gyorsabban zajlik majd a telefon alapján történő azonosítás.

Tusk: Görögország kizárása a schengeni övezetből semmit nem oldana meg

Görögország kizárása a schengeni övezetből semmit nem oldana meg a menekültválság okozta problémák közül - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Athénban. Az uniós tagországok állam- és kormányfői fórumának elnöke európai körúton jár a csütörtöki és pénteki EU-csúcsértekezlet előtt. "Ettől nem szűnne meg a szíriai háború, és Európa nem szűnne meg vonzónak lenni a migránsok előtt. Azonkívül ez nem lenne közös európai megoldás. Ehelyett meg kell erősítenünk az unió külső határainak védelmét, nem utolsósorban Görögország határaiét. Ez több erőfeszítést követel Görögországtól, de több támogatást is EU-partnereitől" - jelentette ki Tusk, aki nemrég a Brexit-egyezkedésről a Twitteren mondott sommás véleményt.

Rovatok