Index Vakbarát Hírportál

Brémában betiltottak egy iszlamista egyesületet

2016. február 16., kedd 19:05 | aznap frissítve

Azonnali hatállyal betiltott egy radikális iszlamista egyesületet az észak-németországi Bréma tartományi jogú város belügyminisztere kedden, írja az MTI.

A rendőrség emellett nagy erőkkel tartott házkutatásokat tucatnyi brémai lakásban, az egyesület helyiségeiben, illetve Delmenhorst városában egy autószerelő műhelyben. A razziában több mint 200 rendőr vett részt, a hatóságok számítógépeket, merevlemezeket, mobiltelefonokat, dokumentumokat és kisebb pénzösszegeket foglaltak le, de senkit nem vettek őrizetbe.

Elsősorban nem fegyverek után kutattak, hanem információkat gyűjtöttek, hogy jobban megérthessék az iszlamista közösség belső működését.

A most bezáratott Brémai Iszlám Támogatóegyesület a 2014 decemberében betiltott szalafista Kultúra és Család Egyesület (KuF) egyik utódszervezete - mondta a tartományi belügyi tárca vezetője. Hozzátette: a szervezet a gyanú szerint harcosokat toboroz Szíriába, a terroristáknak.

7500 szalafista Németországban

"Ez a szervezet a radikalizálódást és az Iszlám Állam terrorszervezetet támogatta. Ez valóban azt jelenti, hogy a közvetlen szomszédságunkban lakó emberek készek arra, hogy egyik napról a másikra terroristákká váljanak. Így cinikusan hangzik, ha megkérdezem: mi szavatolja, hogy csak Szíriában terveznek támadásokat? Muszáj feltételeznünk, hogy ez Németországban is megtörténhet" - mondta a brémai belügyminiszter.

A Brémai Iszlám Támogatóegyesületet 2009-ben alapították, majd a KuF-hoz köthető iszlamisták fokozatosan beépültek, és tavaly nyáron átvették a szervezet irányítását - derült ki a nyomozási eredményekből.

Mäurer közölte, hogy a KuF-tagok negyede csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez; merényleteket követtek el, és Szíriában harci cselekményekben is részt vettek, illetve hatan közülük ott is haltak meg. Brémában 360-ra becsülik a szalafisták számát, míg tavaly nyári adatok szerint egész Németországban nagyjából 7500-an lehetnek.

Rovatok