Index Vakbarát Hírportál

Kína rakétákat telepít a vitatott szigetekre

2016. február 17., szerda 11:38

Műholdképek alapján úgy tűnik, hogy Kína rakétaütegeket és radarrendszert telepített az egyik vitatott hovatartozású szigetre a Dél-kínai-tengeren, írja a Guardian. Az ImageSat International képein látszott a különbség a Woody-szigeten, aztán pedig a tajvani védelmi minisztérium is megerősítette a híreket. A Woody-szigetet Kína, Tajvan és Vietnam is magának követeli, de már 1974 óta kínai fennhatóság alatt áll.

A kínai külügyminiszter nem tagadta, hogy rakétákat vittek a szigetre, viszont azt mondta, hogy „egyes nyugati médiumok akarnak híreket kreálni". Hozzátette, hogy meg kell védeniük a szigeteken és zátonyokon lévő kínaiakat.

Kedden ázsiai országok vezetői találkoztak Barack Obamával Kaliforniában. Nguyen Tan Dung vietnami miniszterelnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy játsszon nagyobb szerepet a Dél-kínai-tenger demilitarizálásában, valamint „hallassa erélyesebben a hangját". A Fox Newsnak egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy a HQ-9 légvédelmi rendszer hatósugara 200 km, vagyis már felszállás után elérhetné a vietnami repülőket.

Tavaly olyan műholdképek kerültek elő, amiken az látszik, hogy Kína nagy erőkkel húzza fel a kifutópályákat a szinte a semmiből emelt mesterséges homokszigetekre. Az Egyesült Államok tavaly október végén nagyon közel küldte az egyik rombolóját Kína egyik mesterséges szigetéhez a Dél-kínai-tengeren. A USS Lassen küldetése papíron a térség hajózásának biztosítása volt, de a szakértők szerint egy erődemonstráció volt Peking felé. Decemberben pedig egy amerikai bombázó repült át a szigetek felett.

Az elmúlt években egymást érték a hadgyakorlatok és erődemonstrációk a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának számító Dél-kínai-tengeren, ahol a tömérdek lakatlan kis sziget és most már néhány mesterséges társuk olajkincsekben gazdag, feltáratlan lelőhelyek tetején csücsülhet.

A dél-ázsiai térség és az egész világ egyik legveszélyesebb konfliktusforrása lehet a Spratly-szigetek környéke, miután Kína és a környező országok évek óta egymásnak feszülnek a terület hovatartozása miatt, pedig a tényleges kiaknázásra még várni kell. Az Egyesült Államok is átcsoportosítja haderejének egy részét a csendes-óceáni térségbe a következő években, így többek között a szigetek fölött néz majd farkasszemet Kínával.

Rovatok