Index Vakbarát Hírportál

Ügynök lehetett Lech Walesa

2016. február 17., szerda 15:37

Jelentős mennyiségű, feltehetően kommunista állambiztonsági iratot foglaltak le Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában - közölte Lukasz Kaminski, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnökére hivatkozva az MTI. Megfigyelők szerint az iratok egy része Lech Walesának az állambiztonsági szervekkel való kapcsolatáról tanúskodhat.

Kiszczak tábornok, akit az 1981-es hadiállapot bevezetése fő felelősének tartanak Wojciech Jaruzelski tábornok mellett, tavaly novemberben hunyt el. Az 1989-es rendszerváltás után több kijelentésében sugallta: a mai lengyel politikai vezetőket kompromittáló iratok vannak a birtokában.

Az IPN szóvivője már szerda délelőtt közölte: a kommunista titkosszolgálat eddig nem ismert iratait az IPN-nek Kiszczak özvegye, Maria ajánlotta fel. Az özvegy kedden az IPN varsói székhelyén találkozott Kaminskivel, és 90 ezer zlotyért (mintegy 6,4 millió forintért) a férje által otthonukban tartott dokumentumok átadását ajánlotta fel. Az egyik iratot Maria Kiszczak el is vitte magával a találkozóra, a kézzel írt lap fejlécén "a Bolek titkos munkatárs szavai alapján készült jelentés" cím szerepelt.

A Bolek fedőnév lengyel sajtókommentárok szerint a Nobel-békedíjas Lech Walesát, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítóját, volt lengyel elnököt takarta. Egyes lengyel történészek - köztük Piotr Gontarczyk és Slawomir Cenckiewicz, a központi katonai levéltár jelenlegi igazgatója - az utóbbi években többször azzal vádolták Walesát, hogy ezen a fedőnéven együttműködött a kommunista állambiztonsági szervekkel. Walesa mindig tagadta ezt. 2000-ben a lengyel átvilágítási bíróság az erre utaló bizonyítékok hiányában úgy találta, hogy Walesa nem volt ügynök.

Kaminski a szerdai sajtóértekezleten annak a házkutatásnak az eredményét ismertette, melyet az IPN ügyésze még kedd délután a rendőrség jelenlétében tartott Kiszczakék otthonában. A házkutatás alapja az özvegy közlése volt az iratok meglétéről. A lengyel jog szerint a náci és a kommunista rezsim bűntetteinek kutatásával és nyomozásával foglalkozó IPN hatáskörébe tartozó iratokat kizárólag az IPN levéltárában szabad őrizni. Így mindenki, aki az ilyen dokumentumok birtokába jut, haladéktalanul köteles ezeket az intézménynek átadni.

Amint az IPN elnöke elmondta, a házkutatás során hat doboznyi dokumentumot - kéziratokat, gépelt iratokat, fényképeket - foglaltak le, ezek hitelességét és tartalmát jelenleg az intézmény levéltárosai vizsgálják. Kaminski nem közölte, az iratok milyen része vonatkozik a Bolek fedőnevű ügynökre.

Walesa - aki a napokban az Egyesült Államokban tartózkodik - kedd este blogbejegyzésében azt írta: "Kisemberek. A győztest nem ítélik el. Hazugsággal, rágalommal, hamisítvánnyal nem lehet megváltoztatni a tényeket".

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerdán a lengyel közszolgálati televízióban elmondta: a lefoglalt iratokkal kapcsolatban kibontakozó botrány az utóbbi 25 év beteges állapotaira vet fényt. "Ez annak a következménye, hogy 1989-ben nem fejezték be a Szolidaritás békés forradalmát" - mondta el, kifogásolva a hiányosan végrehajtott átvilágítást. Walesára vonatkozóan Blaszczak azt mondta: "életrajzában jó és rossz oldalak egyaránt szerepelnek".

Rovatok