Index Vakbarát Hírportál

Felkelők lépték át a török-szír határt török felügyelet mellett

2016. február 18., csütörtök 05:53

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint "legalább ötszáz felkelő kelt át Báb esz-Szalám határátkelőhelyen, hogy az Aleppó tartomány északi részén fekvő Azazba menjen és ott segítséget nyújtson a felkelőknek a kurd erőkkel szemben, írja az MTI.

Rami Abdel Rahman, az emigráns szíriai szervezet igazgatója elmondta, hogy a felkelők átszállítása a török hatóságok felügyelete mellett zajlott. Iszlamistákról és nem iszlamistákról van szó, mindegyikük fegyveres - közölte részletek ismertetése nélkül.

Néhány napja, február 14-én mintegy 350 felkelő, könnyű és nehéz fegyverzettel már átkelt a török-szíriai határon, Atme átkelőhelyen.

A szíriai felkelők heves harcokban a szíriai kormányhadsereggel szemben, amelyet az orosz légierő támogatott, elvesztették az ellenőrzést számos település felett a korábban fellegváruknak tekintett Aleppó tartományban. Meggyengülését kihasználva a kurd erők, amelyek szeretnének autonómiát kapni az országban, előrenyomultak a térségben és egyebek között elfoglalták Tell Rifátot.

A szíriai-török határ közelében már csak a felkelők bástyájának tekintett Azaz maradt, valamint a kissé délebbre fekvő Marea település, amelyet a kurd erők nyugatról bekerítettek, míg keleti részét az Iszlám Állam dzsihadista erői ostromolják.

A kurdok előretörését látva a török határ közelében, Törökország, amely a konfliktusban a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni erőket támogatta, szerda éjfél után, immáron ötödik napja, ágyútűz alá vonta a kurdok állásait Tell Rifát környékén.

Rovatok