Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítélték az Iszlám Állam 40 fegyveresét

2016. február 18., csütörtök 15:12

Az Iszlám Állam 40 hívét ítélte halálra a bagdadi központi büntetőbíróság csütörtökön, mivel azok 2014 júniusában Tikrít közelében részt vettek több száz sorkatona lemészárlásában. Az iraki igazságszolgáltatás hét embert felmentett, írja az MTI.

Az Iszlám Állam saját bevallása szerint mintegy 1700, főként síita újoncot lőtt agyon, akik megszöktek a Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A dzsihadista szervezet iraki offenzívájának első napjaiban elkövetett mészárlás után a lakosságon páni félelem lett úrrá, így a szélsőségesek könnyen elfoglalhatták Tikrítet és Moszult.

A dzsihadisták a holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, míg a többségét tömegsírokba temették. A város 2015-ös visszafoglalása után az iraki hatóságok 14 sírból csaknem 600 tetemet exhumáltak.

A tikríti mészárlás után a lakosság és az áldozatok hozzátartozói össztűz alá vették az iraki kormányt és a hadsereget. A lemészárolt katonák rokonsága 2014-ben megrohamozta a bagdadi parlamentet, és azt követelte, hogy idézzék bíróság elé a véres gyilkosságért felelőssé tehető katonai tisztségviselőket. A hadsereg néhány magas rangú tagja állítólag elmenekült az Iszlám Állam elől, és hátrahagyta a fegyvertelen rekrutákat.

2015 júliusában 24 szélsőségest ítéltek halálra ugyanebben a mészárlásban való részvételük miatt. Akkor a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet elítélte az iraki igazságszolgáltatást az eljárás átláthatóságának hiánya miatt.

Rovatok