Index Vakbarát Hírportál

Román orvos alázott meg egy magyar lányt

2016. február 18., csütörtök 13:07

A Maszol.ro cikke szerint megalázó bánásmódban részesült egy Kolozsváron balesetet szenvedett olaszteleki magyar lány, miután kórházba szállították. A lánynak átment egy busz a lábfején, és ezért a Mócok útjai gyerekkórházba szállították. A lánnyal tartott az egyik szervező, egy unitárius lelkész is.

A kórházban azonban az ügyeletes orvos szóvá tette, hogy a lány miért nem beszél románul, majd amikor a lány anyja is megérkezett a kórházba, hogy a gyermekével legyen, a nővér számon kérte rajta, hogy miért nem vitt magával evőeszközt, tányért, poharat, mert azt nem adnak neki. A lelkész beszámolója szerint

bejött a mindenható szalonfőnök, s rám ripakodott érces hangon: „Tu ce cauţi aici?” (Te mit keresel itt?) Mondom, hogy nem beszélnek jól románul, segíteni akarok, erre ő megkérdezi az anyát, hogy mi a neve: „Cum te cheamă?” (Hogy hívnak?), amire jön is a pontos válasz. Mire az orvos: „Vezi, vorbesc româneşte, ieşi afară!” (Látod, beszélnek románul, menj ki!)

A röntgenezés és a beteg lábának gipszbe tétele után az orvos ismét kifogásolta, hogy a lelkész a lánnyal és az anyával maradt, és közölte, elbocsátja a lányt. De szerinte nem az volt a baj, hogy többen vannak a lány körül, hanem az, hogy hozzátartozói nem tudnak románul.

A lelkész ekkor elégelte meg a helyzetet és kért segítséget Horváth Anna alpolgármestertől, miközben az orvos valóban megírta a lány kibocsátó papírját.

Az alpolgármester a lapnak elmondta, hogy ezután a Clujana városi kórházba utalták be a beteget, ahol 24 órás megfigyelés alá helyezték. Horváth Anna a Maszol.ro-nak nyilatkozva megengedhetetlennek nevezte az orvos viselkedését, mivel a betegnek az ellátáshoz való jogában nem lehet akadály a nyelvtudás. Tájékoztatása szerint azonban sem maga, sem a városháza nem tudja számon kérni az orvos viselkedését, mivel a gyermekkórház nincs a város fennhatósága alatt. Mint mondta, az ügyben a további lépések a családra tartoznak: az orvosi kamarához fordulhatnak vagy büntetőjogi feljelentést tehetnek.

A lelkész a Facebookon úgy kommenálta az esetet, hogy

nem helyes az, hogy a gyermekkórházban kitegyék az embert a kölyke mellől, vagy megtagadják tőle a megfelelő ellátást azért, mert nem beszéli jól a román nyelvet, vagy nincs pénze megsíkosítani a rendszert. Nem természetes, hogy az alpolgármesternek kell intézkedni, veszekedni, bedobva rangot és címet. Közben pedig Ioan Dobrescu doktor úr az ügyeletben várja, hogy a következő páciensét alázza, borotválja, kínozza, pellengérezze nyelvi tudásának hiánya miatt.

Rovatok