Index Vakbarát Hírportál

Felfüggeszthető egy szélsőjobboldali vezetésű ország uniós tagsága

2016. február 19., péntek 22:05

Francois Hollande francia államfő pénteken egy rádióinterjúban kijelentette, Európának megvannak a jogi eszközei arra, hogy megakadályozzon egy országot a demokratikus értékek megsértésében, és fel is függesztheti annak az államnak a tagságát, amelyben szélsőjobboldali párt kerül hatalomra.

Ezt a fenyegetést Hollande sajátos módon pont akkor dobta be a France Inter közszolgálati rádión, amikor a műsorvezető Magyarország és Lengyelország politikai helyzetéről kérdezte (egyik országban sem a klasszikus értelemben vett szélsőjobboldal van kormányon).

Az elnök azt elismerte, hogy sem Magyarország, sem Lengyelország nem került még ilyen eljárás alá, jóllehet lehetségesek ellenőrzések, mégpedig jelenleg Lengyelországban. Hollande nem nevezte nevén az uniós eljárást lehetővé tevő hetes cikkelyt, kínosan ügyelt a semmitmondó általánosságokhoz:

Felfüggeszthető egy országnak az a joga, hogy az Európai Unióban maradjon. Európának megvannak a jogi eszközei, a szerződések megfelelő cikkelyeiben, hogy megakadályozzanak egy országot a demokratikus értékek megsértésében.

Francois Hollande szerint amikor egy országban megsértik a médiaszabadságot, az alkotmányt vagy az emberi jogokat, Európának eljárásokat kell indítania, akár esetleg a tagság felfüggesztésig is el lehet menni - fogalmazott. 

Rovatok