Index Vakbarát Hírportál

Kamu temetést szervezett magának, hogy érezze a törődést

2016. február 19., péntek 00:29

Tőlünk keletre egészen eltérő módon gondolkodnak a halál utáni életről. A gyászolók hisznek abban, hogy halálunk után is megmarad kapcsolatunk a földdel, ezért rokonaiknak pénzt küldenek, amit a pénz elégetésével érnek el - legalábbis elméleti síkon. Bár ennek sincs több értelme, mint egy három milliárdos Makovecz kazánnak, ez Kínában azonban legalább olyan erős hagyomány, mint a füstölők égetése, amivel pedig az éhes halottakat etetik. 

Zhang Deyang a kínai Shandong tartományban él. Feleség és gyermekek híján szerette volna tudni, hogy hány ember fog érte pénzt van füstölőket gyújtani, ezért megrendezte saját kamu temetését - írja a Telegraph. A temetés költsége 1700 font volt (megközelítőleg 700 ezer forint), amiből kiásták sírját, amiből a sírkő már évekkel ezelőtt elkészült, a ceremóniával egészen mostanáig várt. A 66 éves férfi temetésén negyven közeli barát és rokon vett részt, és több száz érdeklődőt is vonzott a rendhagyó ceremónia a környező falvakból. 

A fogadtatás vegyes volt. Az emberek egy része sajnálja Deyangot, és megértik, hogy miután egész életében egyedül élt, most egy kis törődésre vágyik. Volt viszont, aki szerint ez teljesen felesleges szertartás volt, és a pénzt fordíthatta volna jótékony célokra is a férfi, aki nagyon örült a nagy felhajtásnak, de nagyon szomorú volt, hogy húsz rokona és barátja nem jött el, akiket külön meghívott.

Rovatok