Index Vakbarát Hírportál

Fico: Szlovákia kész a kerítésépítésre

2016. február 20., szombat 18:29


Robert Fico szlovák kormányfő szerint minden készen áll ahhoz, hogy Szlovákia is kerítést építsen a menekültek ellen, írja a novny.sk alapján a parameter.sk. Fico kijelentésének előzménye, hogy benyomták az osztrák határdugót: péntek reggel életbe lépett az az osztrák rendelkezés, amely szerint csupán napi 80 menedékkérőt engednek az országba.

A szlovák miniszterelnök szerint emiatt megnő az esélye annak, hogy a menekültek más útvonalakat keresnek a célországaik felé. „Készen állunk arra, hogy a szlovák–magyar–osztrák hármas határt rövid időn belül bebiztosítsuk a szükséges technikai intézkedésekkel" - mondta, hozzátéve, hogy elsősorban a zöldhatárt szeretnék védeni, és szóba került a kerítésépítés is. Nemcsak a határon, hanem Szlovákián belül is terveznek bevezetni biztonsági intézkedéseket.

Eközben szombaton az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner visszautasította az Európai Unió migrációs biztosának bírálatát az életbe léptetett napi limit miatt. Az MTI idézi a politikus nyilatkozatát az APA osztrák hírügynökségnek:

 "Bizonyára köztudott, hogy Ausztria nem az EU külső határán fekszik, s ennél fogva nem az első biztonságos ország, ahová ezek az emberek belépnek. Ha mindenki betartaná a levélben foglaltakat, Ausztriának semmilyen gondja nem lenne. A levelet nyilvánvalóan téves címre küldték".

Szlovéniában, a fővároshoz közeli Kranjban közel háromezren tüntettek szombaton egy migránsbefogadó központ megnyitása ellen, írja az MTI. Ekkora tüntetés tavaly októberben volt utoljára a szlovéneknél menekültszállás ellen.

Közben látványosan megnőtt a Görögországba érkező menekültek száma az elmúlt pár napban. Az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala, az UNHCR adatait ismertetve az MTI azt írja, hogy keddtől péntekig több mint 11 ezren érkeztek az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigetekre. Az alig 250 lakosú Kasztelórizon szigetén például 1000 emberről próbálnak gondoskodni. Csütörtökön 4600, pénteken 4800 menekült érkezett a görög szigetekre, ami több mint duplája az év eleji napi átlagnak, az 1740-nek.

Rovatok