Index Vakbarát Hírportál

Június 23-án lesz népszavazás a brit EU-tagságról

2016. február 20., szombat 13:30 | aznap frissítve

 Június 23-án lesz népszavazás Nagy-Britanniában az ország európai uniós tagságáról – ezt David Cameron miniszterelnök a kormány szombati ülése után jelentette be. A kormány hivatalos álláspontja a referendum kampányában az lesz, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja.

Cameron arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia nagyobb biztonságban van a megreformált Európai Unióban, mivel az EU tagjaként a világ egyik legnagyobb szerveződésében tud vezető szerepet betölteni. Az EU-tagságot indokolja, hogy a brit üzleti szféra így fér hozzá maradéktalanul az unió egységes piaca jelentette szabadkereskedelmi térséghez. Ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, azzal saját gazdasági és nemzetbiztonsági érdekeit sodorná veszélybe, idézte szavait az MTI.

A bejelentést a brit kormányfő azután tette meg, hogy a csütörtöki és pénteki EU-csúcson sikerült átvernie az európai vezetőkön London legtöbb követeléseit (erről szóló cikkünket itt olvashatja). Így annak tudatában térhetett haza, hogy a brit euroszkeptikusokat lefegyverezheti, azaz egy még idén nyáron megtartott referendumon jó eséllyel győzni fognak az uniópártiak.

Fontos az is, mint arra az MTI felhívta a figyelmet, hogy az időpont nagyjából egyenlő távolságra van a tavaszi angliai helyhatósági és skóciai parlamenti választások, valamint a brit politika július végén kezdődő nyári vakációja között.

Hogy miket ért el Cameron? A legfontosabb mindenképp az, hogy az uniós tagállamok vezetői írásba adták: az alapszerződés ominózus mondata, miszerint az EU célja a tagállamok „egyre szorosabb uniója”, nem vonatkozik Nagy-Britanniára.

Emellett gazdaság-pénzügyi téren is elérte a céljai: elfogadták az európai döntéshozók a külföldieknek járó támogatások ideiglenes befagyasztását, valamint azt is, hogy alacsonyabb lesz a családi pótlék. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a támogatás összegét hozzáigazítják – ez a gyakorlatban csökkentést jelent – annak az országnak a kereseti viszonyaihoz, ahol a gyerekek laknak (ezt a szabályt valamennyi uniós tagállam alkalmazhatja).

Az uniós referendumról szóló brit szabályozás szerint a népszavazást 2017 végéig kell megtartani. A brit sajtó azonban már Cameron mostani bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt, hogy annak időpontja június 23-a lesz.

Rovatok