Index Vakbarát Hírportál

Washington titokban egyeztetett Észak-Koreával

2016. február 22., hétfő 09:05 | aznap frissítve

Washington még tavaly titokban egyeztetett Phenjannal arról, hogy folytassanak béketárgyalásokat a két Korea közötti háború formális befejezéséről, de a tárgyalások kudarcba fulladtak, ismerte el John Kirby külügyi szóvivő. Az egyeztetésekről először a The Wall Street Journal számolt be, meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.

Washington állítólag feladta még a korábbi előfeltételét is, hogy első lépésként Phenjan csökkentse atomfegyver-arzenálját. Ehelyett azt javasolta az Egyesült Államok, hogy az észak-koreai atomfegyverprogram csak legyen része a tárgyalásoknak. Phenjan elutasította a javaslatot, a január hatodikán végrehajtott észak-koreai nukleáris teszt pedig véget is vetett a diplomáciai kezdeményezésnek, írja az MTI.

Észak-koreai terrortámadástól tartanak a déliek

Pak Gunhje dél-koreai elnök felszólította országa hatóságait, hogy szavatolják az állampolgárok biztonságát, mert az észak-koreai rezsim terrortámadásokra készülhet. Dél-Koreának készenlétben kell állnia Phenjan újabb provokációival szemben, mondta.

Pak szerint Kim Dzsongun utasította vezérkarát, hogy összpontosítsák az ország erőforrásait terrortámadások és kibertámadások előkészítésére. Az észak-koreai külügyminiszter viszont a múlt héten a török kormányfőnek küldött részvéttáviratában azt írta, Észak-Korea következetesen ellenzi a terrorizmus minden formáját.

A dél-koreai hatóságok szerint januárban már észak-koreai szerverekről töménytelen mennyiségű emaillel próbálták elárasztani több hivatal postafiókját, írja az MTI.

Három éve nem volt olyan feszült a helyzet a két Korea között, mint most, miután Észak-Korea egy újabb nukleáris próbarobbantást hajtott végre, és egy műholdfellövésnek álcázott ballisztikus rakétatesztet is végrehajtott. A nemzetgyűlési választásokhoz közeledő déli vezetés is bekeményített, felfüggesztette a két Korea legfontosabb kapcsolódási pontjának tartott közös ipari parkot. Bővebben itt olvashat a helyzetről>>>

Szöul az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen új szankciókon agyal, és Kína is támogathat bizonyos lépéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsában, azonban Pekingben sokkal inkább a meglebegtetett dél-koreai–amerikai rakétavédelmi rendszer miatt aggódnak.

Rovatok