Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia kémkedéssel vádol síitákat

2016. február 22., hétfő 14:55

Szaúd-Arábia bíróság elé állít 32, többségében a síita kisebbséghez tartozó embert, akiket azzal vádolnak, hogy Iránnak kémkedtek, írja a BBC helyi lapokra hivatkozva. A vádak között szerepel hazaárulás, kémhálózat kiépítése az iráni hírszerzéssel, és katonai információk átadása is. A 32 ember között van egy-egy iráni és afgán állampolgár is.

A most megvádolt embereket még 2013-ban vették őrizetbe. A szaúdi síita kisebbség azt mondja, többen közülük a közösség jól ismert alakjai, akik sosem ártották magukat politikai ügyekbe, írja az MTI. A vádlottak között egyetemi tanár, gyermekorvos, bankár és két vallási vezető is van.

Az eljárás feszültséget szíthat a szunnita többség és a síita közösség között, miközben Szaúd-Arábia és Irán között is mélypontra jutottak a kapcsolatok.

A legnagyobb szunnita ország és a síita Irán között azután robbant ki diplomácia konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit szintén terrorizmus miatt ítéltek halálra.

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban, Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Rovatok