Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadítottak egy svéd tinit az Iszlám Állam fogságából

2016. február 23., kedd 15:43

A kurd erők kiszabadítottak az Iszlám Állam fogságából egy 16 éves svéd lányt, írja a The Local svéd kiadása.

A Kurdisztáni Biztonsági Tanács közlése szerint a lányt még február 17-én szabadították ki az Iszlám Állam által megszállt Moszulban. A kurd közlések szerint már értesítették a svéd hatóságokat, ugyanakkor a svéd külügyminisztérium azt állítja, hogy nem tud erről.

A kurdok szerint a lány egy dél-nyugat Svédországban lévő kisvárosban élt és meggyőzte egy ISIS-tag, hogy utazzon Szíriába, majd onnan tovább az Moszulba.

A The Local szerint magától értetődő, hogy ez a lány azonos azzal a terhes tinivel, aki 19 éves barátjával együtt utazott a Közel-Keletre nyár elején, hogy csatlakozzon egy szélsőséges csoporthoz. A svéd Aftonbladet szerint a fiú később meghalt egy orosz légitámadásban Ramádiban. A lány novemberben szülte meg gyermekét, egy kisfiút.

A svéd biztonsági szolgálat szerint nagyjából 300 svéd utazott a Közel-Keletre, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz, ebből 40-en meghalhattak a harcokban, és 125-en továbbra is Szíriában vannak.

Múlt héten egy év börtönbüntetésre ítélt az osztrák bíróság egy 17 éves svéd lányt, mert csatlakozni szeretett volna az Iszlám Államhoz. A lányt tavaly december 5-én vették őrizetbe az osztrák hatóságok, amikor Ausztrián keresztül éppen Szíriába tartott.

Rovatok