Index Vakbarát Hírportál

Tíz évet kapott a svéd rém

2016. február 23., kedd 11:50 | aznap frissítve

Ítéletet hirdettek egy 38 éves svéd orvos ügyében, aki a vád szerint elrabolt, megerőszakolt és bezárva tartott egy hangszigetelt bunkerben hat napig egy fiatal nőt, írja a The Local svéd kiadása.

A bíróság 10 év börtönt rótt ki Martin Trenneborgra, akit a svéd médiában a svéd Fritzlként emlegetnek, utalva az osztrák rémre, aki 24 éven át fogságban tartotta és megerőszakolta a lányát. A bíróság végül csak emberrablás miatt ítélte el a férfit, nemi erőszak miatt nem. 

A svéd orvos, miután megismerkedett a fiatal nővel, annak lakásán altatóval átitatott epret etetett vele, megerőszakolta, majd elvitte a vidéki házába, ami kívülről egy kerti fészerre hasonlított, de valójában egy bunker volt.  Az ügyvéd szerint az orvos öngyűlölő és depressziós, egy megtört lélek, akinek kevés barátja van, és kétségbeesetten akart egy barátnőt. Az elrabolt és megerőszakolt fiatal nő szerint az orvos azt tervezte, hogy évekig bezárva tartsa őt, attól félt, ha nem engedelmeskedik, akkor a férfi megkínozza vagy megöli őt.

Az Aftonbladet cikke szerint az orvos végül a nővel együtt tavaly szeptemberben önként bement a rendőrségre, miután a nő ellen körözést adtak ki eltűnés miatt. A nyomozóknak azonban gyanúsnak tűnt a vallomásuk, félrevonták a nőt, és így jutott a tudomásukra az eset.

A házkutatás során a rendőrök találtak egy hátborzongató szerződést, ami arra kötelezte a nőt, hogy közösüljön a férfival és engedje, hogy arról fotó, illetve filmfelvételek készüljenek. A szerződés szerint amennyiben ellenállna, akkor további 100 napot kell fogságban töltenie, és ha magához nyúlna, akkor két évvel meghosszabbodik a büntetése. A bíróság szerint azonban ezek a bizonyítékok nem voltak elegendőek a kényszerítés megállapítására.

Rovatok