Index Vakbarát Hírportál

Az EU újra egyeztet a törökökkel a migránsokról

2016. február 24., szerda 15:01

Rendkívüli migrációs csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben az Európai Unió (EU) és Törökország vezetői március 7-én – közölték az MTI-vel névtelenül nyilatkozó uniós források szerdán.

A nevüket nem vállaló európai tanácsi tisztségviselők megerősítették, hogy minden jel szerint egy munkaebéden vitatják majd meg a menekültválság kezelésének kérdéseit és az arra adott közös válaszokat.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az előző héten jelentette be, hogy március elején találkozót tartanak az EU és Törökország vezetői. Korábban úgy sejtették, hogy eleinte március 6-ra tervezték a tanácskozást.

Brüsszel és Ankara tavaly november végén állapodott meg arról, hogy az EU 3 milliárd euróval támogatja Törökországot, ha visszatartja a bevándorlókat. A pénzt törökök arra kapják, hogy javítsanak a már ott lévő menedékkérők életkörülményein. Ankara ezzel vállalta, hogy az EU kapuőre lesz, és feltartja a menekültáradatot.

Bár a németek külön kérték, hogy ne lökjenek vissza senkit a háborúba, a gyakorlatban Törökország százával toloncolja vissza az embereket a polgárháború sújtotta Szíriába, vagy egyszerűen nem akadályozza meg őket a továbbhaladásban. Utóbbi eset miatt már a NATO hajói terelik vissza a török partokra a migránsokat 

Rovatok