Index Vakbarát Hírportál

Megszülettek az első kölni ítéletek

2016. február 24., szerda 21:52

Meghozta az első ítéleteket szerdán a kölni városi bíróság a németországi nagyvárosban szilveszterkor elkövetett bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban, mindkét esetben lopás miatt róttak ki büntetéseket, írja az MTI.

A bíróság két ügyet tárgyalt és zárt le szerdán. Az egyik ügyben a vádlott - egy 23 éves marokkói fiatalember - hat hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést és 100 euró (31 ezer forint) pénzbüntetést kapott, amiért kitépte egy 20 éves nő kezéből az okostelefonját, amikor az szelfit akart készíteni, a háttérben a kölni dómmal. Az AP szerint a férfinél drogot is találtak. A turista a tolvaj után rohant, akit még a helyszínen elfogtak a rendőrök.

A marokkói férfi bocsánatot kért az áldozatától. Az MTI cikkéből nem derül ki, de az AP azt írja, hogy a 20 éves nő nem látta egyből, hogy ki lopta el a telefonját, de egy közelben lévő afgán menekült segített neki beazonosítani a tettest.

A másik eset néhány száz méterrel odébb történt, egy hídon. Az áldozat egy férfi volt, aki a szilveszteri fényekbe boruló várost akarta fényképezni. Két támadója - egy 18 éves marokkói és egy 22 éves tunéziai fiatalember - elvette tőle kameráját és fotóstáskáját. Őket is elfogták még szilveszter éjjel. Az idősebb elkövető 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, társát egy évre próbára bocsátották. Mindhárom elítélt menedékkérő. A bíróság csak a büntetőügyükkel foglalkozott, menedékjogi ügyükben nem foglalt állást.

A hatóságok eddig csaknem 1100 feljelentést rögzítettek, 600-an szexuális bűncselekmény miatt fordultak hozzájuk a WDR regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság összeállítása szerint. Az AP 1000 feljelentésről ír, amiből 400 köthető szexuális bűncselekményhez.

Előzetes letartóztatásba eddig – a mostani gyanúsítottakkal együtt – 14 embert helyeztek, közülük egy embert gyanúsítanak szexuális bűncselekménnyel. Szilveszter éjszakáján a 16 német tartomány közül 12-ben történtek olyan bűncselekmények, mint Kölnben.

Rovatok