Index Vakbarát Hírportál

Segélyt dobtak le Deir ez-Zórnak

2016. február 24., szerda 19:32

Az ENSZ-nek szerdán először sikerült légi úton segélyt eljuttatnia az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által ostromolt Deir ez-Zór szíriai városba - jelentették be a világszervezet központjában. A Világélelmezési Program (WFP) szervezésében egy repülőgépről 21 tonna élelmiszert és egyéb ellátmányt dobtak le reggel az északkelet-szíriai városba, írja az MTI. A BBC szerint nagyjából 200 ezer ember 

A visszajelzések szerint az akció sikeres volt. A raklapok a célul kijelölt helyre értek földet - közölte Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője a Biztonsági Tanácsot tájékoztatva. Az ENSZ eddig nem küldött légi úton segélyeket a szíriai városokba a kockázatok és nehézségek miatt, de az illetékesek úgy döntöttek, hogy végső esetben mégis ehhez módszerhez fordulnak bizonyos helyeken.

Oroszország januárban már dobott le segélyt ugyanebben a városban. A 200 ezer lakosú, Damaszkusztól 450 kilométerre lévő Deir ez-Zórt az Iszlám Állam fegyveresei támadják, és egy részét már el is foglalták. Segélyek 21 hónapja nem érkeztek, múlt héten viszont több mint 100 teherautóval vittek élelmet nagyjából 80 ezer embernek. Két másik konvoj is megindult kedden két másik kormány által ostrom alatt tartott város irányába.

O'Brien közölte, hogy eddig 110 ezer embert értek el a segélyeik. Az ENSZ közúti konvojai az elmúlt napokban több szíriai várost elértek. A következő hasonló akciót február 28-ára tervezik. Az úti célok között van Homsz és Aleppó is.

Rovatok