Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán kormányerők újra területeket foglaltak el a szakadároktól

2016. február 24., szerda 11:01

Újra heves harcok törtek ki szerdára virradóan a kelet-ukrajnai Donyeck városánál. Az ukrán állam fegyveres erői kiszorították a szakadárokat az Avgyijivka település határában lévő ipari övezetben felvett állásaikból. A megyeközponttól húsz kilométerre északra lévő terület hónapok óta az első olyan, amit a kormányerők elfoglaltak a szakadároktól, írja az MTI.

A kijevi hadműveleti parancsnokság azzal indokolta a támadást, mert azt állítják, az oroszbarát szeparatisták onnan lőtték a fegyveres erők állásait. A támadások pedig a civileket is veszélyeztették. A kormányerők közleménye szerint a szakadárok a tűzharc közben tiltott kaliberű aknavetőket, automata gránátvetőket és golyószórókat vetettek be.

A kijevi vezetés adatai szerint kedden összesen 84-szer sértették meg a szakadárok tűzszünetet, ebből 69 esetben donyeck környéki ukrán katonai állásokat lőtték. Halálos áldozatokról nem számoltak be.

A szakadárok DAN hírügynöksége az ukrán fegyveres erők kedd esti támadásairól számolt be. Állításuk szerint a kormányerők 45 aknát lőttek ki. Lakóházakat ért találatról eddig nem érkezett jelentés. A DAN információ szerint 82 milliméteres aknavetőkkel lőtte a hadsereg a már romokban lévő donyecki nemzetközi repülőtér környékét.

Rovatok