Index Vakbarát Hírportál

Döglött disznóval üzentek a lipcsei muzulmánoknak

2016. február 25., csütörtök 18:01

Egy járókelő egy elpusztult disznó tetemét találta meg Lipcse egyik üresen álló telkén, ahol egy helyi muzulmán közösség mecsetet tervez építeni, írja a Local német kiadása. A dögöt keddről szerdára virradóra vitték a helyszínre, egy bokorban rejtették el, rajta pedig a Merkel Mama (Mutti Merkel) felirat vöröslött.

Az iszlámellenes cselekedet kapcsán az említett muzulmán közösség vezetője elmondta, hogy nem egészen érti, mit akartak ezzel üzenni az elkövetők, az építkezés mindenesetre folytatódik, és nagyon ostoba dolognak tartja a történteket. Hozzátette, hogy tisztában van a városban uralkodó feszültséggel, és azzal is, hogy sokan tartanak az iszlámtól, de kiemelte, hogy ők épp egy olyan irányzathoz tartoznak, amelyik az erőszak minden formáját elutasítja.

Lipcse polgármestere, Burkhard Jung azt mondta:

Sértegetni, kigúnyolni, bemocskolni egy egész vallási közösséget rendkívül szűk látókörű és felháborító cselekedet.

Azt is hozzátette, hogy az eset nemcsak ízléstelen, hanem egyúttal a demokratikus nevelés alapvető hiányosságaira is rávilágít.

Nem ez az első támadás a tervezett mecset ellen: 2013 novemberében például levágott, véres disznófejekkel szegélyezték az egyik ösvényt, amelyik áthalad a telken.

A közösség egyébként közel 35 ezer tagot számlál Németországban, 39 mecsetjük és saját tévécsatornájuk is van, olykor a helyi keresztényekkel is együttműködnek, a hét elején pedig egy fogadást is szerveztek a lipcseieknek, amely során a mecsettel, illetve az annak megépítésével kapcsolatos kérdéseket válaszolták meg.

Rovatok