Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődhet a calais-i menekülttábor lerombolása

2016. február 25., csütörtök 20:41

Az illetékes francia bíróság jóváhagyta a Dzsungel néven ismert menekülttábor déli felének felszámolását, írja a CNN a francia BFMTV információira hivatkozva. A menekülteket a sátraikból  a tábor északi részében található  fém lakókonténerekbe költöztetnék át.

A terület felszámolása eredetileg szerdán kezdődött volna, azonban a lille-i közigazgatási bírósághoz benyújtott kereset miatt ez eddig nem kezdődhetett meg, írja az MTI is. A bíróság egyik illetékese szerint a hatóságok nem rombolhatják le teljesen a kijelölt területet, a közösségi helyeknek – mint az iskolák és az imahelyek – továbbra is fent kell maradniuk.

Karima Delli, az Európai Parlament egyik francia képviselője nemrég egy szabadtéri börtönhöz hasonlította a területet, a segítők szerint pedig csak további feszültséget fog teremteni, ha felszámolják a Dzsungel déli felét. A segélyszervezetek egyébként azt állítják, több mint háromezer ember élhet itt, a francia hatóságok ezzel szemben azt mondják, 800-1000 embert érinthet a döntés.

Az 1500 fő befogadására alkalmas lakókonténereket januárban helyezték el a táborban, de a férőhelyeknek csupán a fele telt meg. Francois Hollande célja, hogy a lehető legkevesebbre csökkentse a sátortábor lakóinak számát, Manuel Valls francia miniszterelnök pedig kedden arról beszélt, hogy humánus megoldást kell találni a helyzet rendezésére. Októberben több mint hatezer ember torlódott fel a Dzsungelben.

Borítókép: AFP / Denis Charlet

Rovatok