Index Vakbarát Hírportál

Ketten meghaltak egy orosz bányában

2016. február 26., péntek 10:49

Két újabb bányász holttestére bukkantak pénteken abban észak-oroszországi bányában, ahol előző nap kőzetomlás történt - közölte az MTI.

A beszámoló szerint a Komi Köztársaságban lévő Vorkuta település Szevernaja szénbányájában 780 méteres mélységben metánkitörés volt, majd két robbanás, aminek következtében kőzetomlás történt. A kőtorlaszok mögött tűz ütött ki. A mélyben akkor 110-en tartózkodtak. A mentés első óráiban 80 bányászt sikerült a felszínre hozni.

A bányát üzemeltető Vorkutaugol vállalat korábban azt közölte, hogy a szerencsétlenségben ketten meghaltak, nyolcan megsérültek, és 26 bányászt eltűntként tartanak számon. A mentésben 481 bányamentő vesz részt.

A volt Szovjetunió területén találhatók a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések miatt gyakran fordulnak elő súlyos balesetek.

A Vorkutaugol vállalatnak 13 bányája van, amelyből öt üzemel. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember meghalt, és 139 megsérült.

Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt tűz ütött ki, akkor tíz ember meghalt. Négy évvel később öt bányász meghalt, míg 2011-ben két bányász vesztette életét.

A csütörtöki baleset miatt a Komi Köztársaságban lévő bányánál rendkívüli helyzetet hirdettek a hatóságok a mentés idejére.

Rovatok