Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást tartani 1294 ember miatt?!

2016. február 26., péntek 08:47 | aznap frissítve

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Népszabadság megkeresésére úgy reagált a magyar kormány népszavazási tervéről, hogy

az Európai Unió áthelyezésekről szóló döntése szerint Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene letelepítenie. Népszavazást tartani arról, hogy befogadjanak-e 1294 embert, önmagáért beszél, és bizonyítja, hogy ennek a döntésnek ideológiai okai vannak, és nem a források vagy a kapacitás hiánya indokolja.

Schulz a lapnak elmondta még, hogy túl szorosnak érzi Orbán Viktor együttműködését Vlagyimir Putyinnal.

A Fidesz frakciója közleményben reagált az Európai Parlament elnöke szavaira, eszerint

Martin Schulz hazudik és be akarja csapni a magyarokat.

Mint írják, a Magyarországot fenyegető uniós kötelező betelepítési kvóta ugyanis nem 1294 bevándorló, hanem egy szegednyi bevándorló betelepítését jelentené és egy automatikus, állandó mechanizmusssá tenné a bevándorlók betelepítését, amelynek soha nem lenne vége.

Amint azt megírtuk, az Európai Bizottság egyelőre csak a sajtóból értesült a népszavazás kezdeményezéséről. Mint az EB szóvivője mondta,

Nem értjük, hogyan illene bele az európai uniós döntéshozatali eljárásba, amelyet minden tagállam, Magyarország is elfogadott.

Ugyanakkor hozzátette: tudomásuk szerint a népszavazásról még folyik a vita Magyarországon. Megvárják, amíg további felvilágosítást kapnak az ügyről.

Magyarország belügye a kötelező betelepítési kvóta kérdéséről a budapesti kormány által kezdeményezett népszavazás - közölte az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja az uniós tagállamok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozója után. Dimitrisz Avramopulosz ugyanakkor hozzátette, hogy 

Nem szabad elfelejteni, hogy a menedékkérők elosztására vonatkozó kvótarendszer felállításáról korábban kötelező érvényű döntés született az Európai Unió Tanácsában.

Rovatok