Index Vakbarát Hírportál

Aktívan bombáznak az oroszok a tűzszünet előtt Szíriában

2016. február 26., péntek 11:33

A péntek 23 órától életbe lépő tűzszünet előtt pár órával Oroszország a szokásosnál is intenzívebb légicsapásokat mért a szíriai lázadókra - jelentette pénteken a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjára (OSDH) hivatkozva az MTI. A szervezet tájékoztatása szerint orosz harci gépek Damaszkusztól keletre, Homsz tartomány északi részén, valamint Aleppó tartomány nyugati területein támadták a Bassár el-Aszad rezsimjével szembenálló lázadó erőket.

Aleppó tartományban az egyik orosz támadás egy család nyolc tagjával végzett egy olyan településen, amely nem dzsihadista ellenállók kezén van - közölte a londoni központú szervezet, amely Szíriában lévő aktivistahálózattól és egészségügyi forrásoktól kapja információit. Az OSDH szerint a Damaszkusz mellett fekvő Kelet-Gúta területére legkevesebb 25 csapást mértek az orosz bombázók. Ez a térség a felkelés egyik legfontosabb fellegvára, amelyet a környék legerősebb lázadó szervezete, az iszlamista Dzsejs al-Iszlám (Az Iszlám Hadserege) ellenőriz. Oroszország a Dzsejs al-Iszlámot terrorszervezetnek tekinti. Az OSDH ismertette, hogy az orosz gépek Dúmára, a gútai régió legnagyobb településére legalább tíz csapást mértek, és a várost a szír kormányerők is ágyúzzák.

Az OSDH megjegyzi, hogy Oroszország Szíria többi részén is olyan helyeket támadott, ahol kisebbségben vannak a dzsihadisták, és a felkelőké az ellenőrzés. A Kreml nem erősítette meg mindazt, amiről az OSDH beszámolt, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szervezet információit "semmilyen adat nem támasztja alá". "Az orosz légierő folytatja hadműveleteit Szíriában, támogatja a kormányerőket, és a terrorszervezeteket veszi célba" - mondta Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki adminisztráció szóvivője.

Magyar idő szerint pénteken 23 órakor lép életbe részleges tűzszünet Szíriában, amelyet a damaszkuszi kormány is elfogadott. A felkelők legnagyobb szervezete egyelőre kéthetes fegyvernyugvásba egyezett bele, mondván: kíváncsiak arra, hogy a kormányerők tiszteletben tartják-e majd a megállapodást.

A fegyvernyugvás a dzsihadista szervezetekre, így az Iszlám Állam nevű terrorcsoportra és az An-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Az OSDH arra is rámutat, hogy a tűzszünet megvalósítása azért is nehézségekbe ütközhet, mert az An-Nuszra sokhelyütt iszlamista és nem iszlamista felkelő csoportokkal is szövetséget kötött. Az ellenzék attól tart, hogy a kormány tovább fogja támadni őket arra hivatkozva, hogy dzsihadisták.

Rovatok