Index Vakbarát Hírportál

Az első eredmények kedveznek az iráni mérsékelt erőknek

2016. február 27., szombat 20:56

Az első eredmények alapján jól szerepelhetnek a reformisták és a Haszan Róháni mögött álló mérsékeltek az Iránban pénteken tartott parlamenti és a Szakértők Tanácsának összetételéről döntő választásokon. A szavazást háromszor kellett meghosszabbítani pénteken, miután hatalmas sorok alakultak ki szavazóhelyiségeknél. A részvételi arány több mint 60 százalékos volt, írja a BBC.

Már számolják a szavazatokat, de lesznek olyan körzetek is, ahol csak napok múlva lehet végeredmény. Az első részeredmények azonban mindkét választáson a mérsékelt erők előrelépését jelzik.

A 290 tagú parlament teheráni képviselőjelöltjeinek listáját például egészen a hatodik helyig mérsékelt jelöltek vezetik, írja az MTI. Teheránból összesen 30 képviselő kerül majd be a törvényhozásba.

Az iráni viszonyok között mérsékeltnek számító Haszan Róháni elnök, és Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök pedig vezeti a 88 fős Szakértők Tanácsába pályázók listáját. A nyolc évre megválasztott Szakértők Tanácsának feladatai közé tartozik többek között az ország legfőbb vezetőjének megválasztása is, ha dönteniük kellene Ali Hamenei ajatollah utódjáról.

Róháni és Rafszandzsáni is vezet Teherán tartományban közel 700 ezer szavazattal, míg a keményvonalas konzervatívok egyik fontos jelöltje, Taghi Meszbáh Jazdi ajatollah csak 300 ezer szavazatot kapott. Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a nagy többségben lévő, erősen konzervatív szárnnyal szemben.

„Az iráni nép ismét megmutatta erejét" – fogalmazott Róháni, megismételve, hogy ezáltal növekszik a megválasztott kormány hitelképessége és ereje is. Rafszandzsáni azt mondta az állami tévében, hogy "a versengés végeztével az egység és együttműködés ideje érkezett el."

A parlamenti választásokon 290 képviselőt választanak meg négy évre A regisztráló 12 ezer jelöltből 6 ezren nem mentek át az Őrök Tanácsának szűrőjén, és főként a reformista jelölteket nem engedték elindulni.

A parlamenti eredményekre a BBC szerint többet kell majd várni, mint a Szakértők Tanácsának összetételére, és az sem kizárt, hogy több helyen második fordulót kell majd tartani. Csak akkor nyerhetett ugyanis pénteken egy képviselőjelölt, ha legalább 25 százalékot szerzett a körzetében, miközben a sok jelölt miatt egy-egy képviselői helyre átlagosan 17-en pályáztak.

Rovatok